Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Budování nenávisti

Můj dlouholetý kamarád, architekt z Berlína, mi zatelefonoval a ptal se, kolik že stojí pronájem menšího bytu v centru Prahy. Sám bydlí v centru Berlína, je mu lehce přes šedesát a začíná se ve svém městě bát.

Povídá mi do telefonu: „Jak jsem byl na tvých narozeninách v Praze, tak jsem se zase jednou cítil bezpečně. Vaše policie má ještě respekt.“ A notně mě překvapil. On, pravý Berlíňan, který si nedokázal vůbec představit, že by mohl žít někde jinde, ten, který aktivně boural berlínskou zeď, ten, který vždy lehce přezíravě pohlížel na toho Čecha s komickým pražským přízvukem v němčině, právě ten by se chtěl na stará kolena přestěhovat do Prahy? V Německu se prý už necítí bezpečně.

    Dalo by se říct, se vším svým dosavadním viděním světa, politickým zaměřením spíše do zelena, avantgardní umělec, uznávaný fotograf, (v našich současných podmínkách, kdy ještě nemáme skoro žádné nelegální migranty, by se dal nazvat „sluníčkářem“) ten, se kterým jsme chodili dřív v Berlíně do multikulturních restaurací a kaváren, už se v Německu bojí.

    Najednou říká „Die Merkel ist ganz verrueckt geworden“ „Ta Merklová úplně zešílela“. Myslel tím všechna její vítací gesta i další novější názory, jako distribuce migrantů letecky přímo do Německa. A to byl dřív na ni hrdý, jak se konečně někdo z bývalé NDR dostal v Německu až na vrchol.

    Další obrázek z bývalé NDR. Na severu v malebném okresním přístavním městečku Ueckermuende, na břehu zálivu, do sídliště nastěhovaly úřady přes tisíc migrantů, kterým platí ubytování, stravování a vůbec všechno. Někteří němečtí obyvatelé se z toho sídliště ještě stačili předtím rychle odstěhovat do podnájmů v okolních vesnicích. Nezaměstnanost je tam obrovská a všichni pozorují, jak ze sociálního pojištění, které si po celý život platili, žije někdo jiný a co hlavně, bez sebemenšího vděku, neboť oni migranti jsou též nespokojení, že bydlí kdesi „v úplném zapadákově“ a ne v městských aglomeracích, kam mířili.

    Pěstuje se flustrace na obou stranách. A uprostřed flustrace klíčí nenávist.

    V bývalém východním Německu, díky nezaměstnanosti, je spoustu volných bytů ve středních a malých městech. Například ve Zhořelci - Gorlitz je 17 tisíc volných bytů. A obyvatelé, kteří ještě ve městě zůstali, trnou, že jim vláda přidělí do města 17 tisíc migrantských rodin. Ve velkých městech, zvláště v bývalé NSR je problém opačný, byty nejsou. A ty volné dostávají přednostně migranti.

    Němci byli velice tolerantní a k orientálním cizincům vstřícní. Nálada se však prudce mění. Trochu mi to připomíná stav před nástupem fašismu. Vítězné mocnosti první světové války naordinovali meziválečnému Německu podmínky, které uvrhly obyvatelstvo do takové bídy, že bylo téměř stoprocentní, že se zmocní vlády nějaký diktátor. A jak to dopadlo to všichni víme. Němci dlouho snášeli útrapy ve formě obří devalvace měny, hladu a strádání v období krize.

     Současná Evropa má štěstí, že v Německu není zatím nikdo, žádná taková osobnost, která by na sebe strhla davy. Ale pokud se do Německa nahrnou další miliony migrantů a ekonomika to neunese, tak to všechno může nabrat rychlý spád. Nakonec ještě pouze několik roků před nástupem fašismu byla NSDAP bezvýznamnou stranou.

     Nelogická vstřícnost k porušování všech dosavadních zákonů týkajících se vstupu na území EU, se mi jeví jako záměrné budování nenávisti. Vždyť zcela logická by byla větší razance a ne otevřená náruč. Stačilo by vyhlásit, že ilegální migranti nemají vůbec žádné nároky na jakékoliv zdroje z veřejných financí a sociálních fondů.  

   Nevím, kdo má na rozvrácení Německa zájem, nevím kdo našeptává německé kancléřce. Držím však Německu i v našem českém státním zájmu palce, aby se do čela Německa postavil někdo, kdo uvažuje ve shodě se zdravým rozumem.

    A co my nyní. Stát tvrdě na svých pozicích, nepřijímat ilegální uprchlíky, držet se platných zákonů a dublinské úmluvy, držet se kolektivní síly V4. Vždyť nás je ve V4 už také víc jak 60 milionů a to už je nějaká síla. Nenechat se zastrašit vyhrůžkami. Občas je slyšet, že už nám u nás nic nepatří a že by stačilo, když od nás německé firmy odejdou. Proč by to dělaly, když tady mají mnohonásobně vyšší výtěžnost, než v samotném Německu. Politik si může dupat jak chce, podnikatel to stejně udělá tak, jak mu velí zdravý rozum. S nejmenšími náklady chce získat co největší prospěch. Takže žádné strachy. Škodovka vydělává pro koncern slušné peníze. A další firmy jsou na tom stejně. Máme šikovné lidi, kteří dokáží pracovat za méně, než se pracuje v závodech na území majitelů koncernů. A s kvalitou také nejsme na štíru.

    A pokud na podzim vyhraje v USA Trump, který také nevěřícně kroutí hlavou nad postupem Evropy, která si nechá šlapat na veškeré své zákony a dobrovolně se podřizuje nelegální vlně ilegální imigrace, tak se snad věci vyřeší logicky sami. Do té doby rozum do hrsti a narovnat záda. A třeba znovu chránit celé naše hranice. Nevíme, odkud se na nás přivalí vlna ilegálních imigrantů. Německo není nafukovací.

Autor: Petr Hannig | pondělí 15.2.2016 19:49 | karma článku: 47,88 | přečteno: 14466x
  • Další články autora

Petr Hannig

Iveta – jak to bylo doopravdy

Díval jsem se na první díl minisérie Iveta. Protože jsem byl lektorem, v jehož skupině byla Iveta Bartošová, nemohu mlčet k nesmyslům, které se v tomto díle prezentovaly.

4.4.2024 v 12:12 | Karma: 48,09 | Přečteno: 13784x | Politická aréna - pro politiky

Petr Hannig

Nejistota ve všem

Shodou okolností jsem se díval na celou debatu Víta Rakušana ve Vyškově, protože jsem byl zvědavý na to, jestli se Ladislav Vrábel dostane k otázce. Dostal a dokonce více než jednou, protože měl doplňující otázky.

28.3.2024 v 15:04 | Karma: 46,02 | Přečteno: 3116x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Petr Hannig

Poslední papež se jim náhle nehodí.

Mnohdy jsem s jeho částečně liberálními názory nesouhlasil i když jsem byl silně osloven kouzlem jeho osobnosti v počátku jeho pontifikátu na Svatopetrském náměstí v Římě.

13.3.2024 v 18:07 | Karma: 46,73 | Přečteno: 4303x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Petr Hannig

I rohlík může v ústech zhořknout

„Od Rohlíku ani rohlík“, „Rohlík s Nutellou“ a podobná hesla zaplnila internet. Na sociálních sítích se objevují zprávy typu „Lidi ruší účty u firmy Rohlík.cz“ a mnoho dalších podobných postů.

21.2.2024 v 10:12 | Karma: 47,85 | Přečteno: 7193x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Petr Hannig

Vláda se snaží každý měsíc něčím novým naštvat seniory

Když už si senioři tak nějak zvykli, že jim byl důchod oproti očekávání zkrácen o zákonnou valorizaci, tak na ně vybalila vláda digitální velký technický průkaz.

24.1.2024 v 20:02 | Karma: 47,82 | Přečteno: 5816x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Policie zadržela mladíka, který v tachovské škole vyhrožoval blízkým spolužačky

23. dubna 2024  15:03,  aktualizováno  24.4 17:22

Policisté v úterý zadrželi ve škole v Tachově mladíka, který nožem vyhrožoval zabitím. Při...

Desítky miliard dolarů pro Ukrajinu a zákaz TikToku. Biden to podepsal

24. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  17:18

Aktualizujeme Ve středu podepsal americký prezident Joe Biden po několikaměsíčním schvalování v Kongresu zákon...

Izrael pokročil v přípravě akce v Rafáhu, civilisty ochrání, uvedl mluvčí vlády

24. dubna 2024  16:55

Izrael pokročil v přípravách pozemní operace namířené proti palestinskému hnutí Hamás v Rafáhu na...

V nahrávkách si stěžoval na bankovky. Bystroně z AfD potápí důkazy

24. dubna 2024  16:53

Nové důkazy v kauze německého politika strany Alternativa pro Německo Petra Bystroně potvrzují...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 280
  • Celková karma 47,17
  • Průměrná čtenost 8328x
předseda politické strany

ROZUMNÍ - za spravedlnost a životní jistoty 

Absolvent 1. střední umělecko - průmyslové školy v Turnově obor umělecký kovář, 2. Konzervatoř v Praze obory varhany dirigování a skladba, 3. Hudební akademie múzických umění obor skladba.

kandidát na prezidenta ČR 2018

Mgr. Petr Hannig nová fb stránka (page)

Twitter - @petr_hannig

Petr Hannig FAN KLUB

www.rozumni.net

http://www.petrhannig-rozumni.cz/

http://www.facebook.com/budmehrdi/

http://www.facebook.com/Rozumni2017/

Mé motto: Je třeba naslouchat, nejenom mluvit,

ale nikdy se nevzdat

 

Seznam rubrik