Nazýval věci pravými jmény, proto zvítězil

14. 11. 2016 17:20:52
Armáda sociologů, politologů, šéfů výzkumných agentur, novinářů a některých politiků kroutí hlavou nad úspěchem Donalda Trumpa. Ale vysvětlení je jednoduché - pravda zvítězila nad lží politické korektnosti.

Typy profesionálních demonstrantů, které vídáme na demonstracích při příležitosti různých ekonomických fór v celém světě, rozbíjeli výlohy a zapalovali auta ve městě Portland ve státě Oregon. To byl ovšem projev zatím ojedinělý. Jiné demonstrace proti zvolení D. Trumpa se brutalitou nevyznačují. Demonstranti se nemohou smířit s demokratickou volbou a najednou je jim volební systém, který v počátku vyhovoval spíše protikandidátce, nedemokratický. Tak mě tak napadlo při sledování těchto demonstrací, že jim jenom scházejí ty „červené kartičky“. Evropská komise, která je z volby pro ní naprosto nevhodného kandidáta zcela rozčarovaná, jim je asi nestačila včas rozdat. To jen tak pro srovnání a trochu z legrace.

Lidé se v USA báli přiznat, že budou volit, nebo volili D. Trumpa. Je to jako u nás. Média vytvoří takovou atmosféru ve společnosti, že je naprosto nemyslitelné v určitých kruzích vyjevit pravdu. Ale mnohdy je chování voličů vzpourou proti establishmentu, proti oficiálním médiím, o kterých si lidé myslí, že lžou, že místo aby informovala, tak vychovávají v intencích právě vítězící ideologie. Však my starší s tím máme své zkušenosti. Měli jsme takový zvyk, že jsme věřili úplně tomu protichůdnému než o čem psaly noviny, hlásila televize a rádio. A už to začíná být pomalu stejné. Lidé si vyhledávají pravdu na internetu.

Ve Spojených státech se k tomu přidal ještě jeden faktor. Kupodivu jej vyjádřil představitel té ideologie, která voliče, kteří v dřívějších dobách volit nechodili, vyburcovala k tomu volit Trumpa. Po volbách jej naprosto přesně charakterizoval předseda Strany zelených: „ Trumpovo vítězství je zoufalým pokusem o nadvládu bílého muže ve světě, který již bílým mužům nepatří...“ Tento tak razantně vyjádřený, na hlavu postavený až rasistický názor, je možná skutečným hybatelem přesvědčivého vítězství toho, který s takovým názorem razantně nesouhlasil.

Milionům Američanů, kteří vytvořili v minulosti to, co dělalo Ameriku silnou bylo neustále do hlavy vtloukáno, že se mají stydět za to, že Afroameričané (jiný název se nesmí užívat) byli otroky, že přednostně do státních služeb musí být vybíráni příslušníci menšin atd. To je to hlavní, proč lidé volili Trumpa – to, co je vyjádřeno v hesle „MAKE AMERIKA GREAT AGAIN“ Chce vrátit Americe to, co vybudovali ty miliony, které jsou nyní přehlíženy.

Ale abychom nebyli jenom u ideologie. Trump si všiml ještě jedné věci. Chce snížit daň z příjmu právnických osob, která je nyní 35%, což je nejvyšší ve vyspělém světě. Supervelké americké firmy chtěly volit ale Hillary Clintonovou, která o snižování daní neuvažovala. Proč? Na rozdíl od těch malých a středních umí velké firmy, pro které pracují armády právníků a daňových profesionálů, najít skuliny v systému a neplatit skoro nic. Ti malí ovšem tu možnost nemají. Byrokracie (daňové zákony v USA mají desetitisíce stran) a vysoké daně brzdí jakékoliv podnikání.

Regulace na všech úrovních vyhovuje těm supervelkým a ničí malé. To je i u nás. Regulace postupují mílovými kroky, včetně EET.

Vrátím se k té volební kampani. I když je politická korektnost v USA až nesnesitelná, do ústavy a zákonů se nedostala. Jiné je to však u nás. Za některá vyjádření, nejenom u nás ale i jinde v EU, pronesená ve volební kampani, by na něj mnozí aktivisté podávali trestní oznámení. Proto je třeba (a to platí i pro u nás zatím vítězící ANO), všechny zákony, které znemožňují svobodu slova, z našeho zákonodárství odstranit. Proč mluvím o také o ANO? I toto hnutí je v podstatě nesystémové a systém, jakmile může, nesourodé prvky ze svého těla odstraňuje. A koaliční nepřátelé budou číhat. To si pane Babiši pište! V zájmu nás všech, když teď máte tu možnost, je třeba svobodu slova chránit. Jenom tak je možné nazývat věci pravými jmény. A jenom tak může zvítězit pravda nad politicky korektní lží.

Autor: Petr Hannig | pondělí 14.11.2016 17:20 | karma článku: 47.63 | přečteno: 11237x

Další články blogera

Petr Hannig

Nejistota ve všem

Shodou okolností jsem se díval na celou debatu Víta Rakušana ve Vyškově, protože jsem byl zvědavý na to, jestli se Ladislav Vrábel dostane k otázce. Dostal a dokonce více než jednou, protože měl doplňující otázky.

28.3.2024 v 15:04 | Karma článku: 38.55 | Přečteno: 966 | Diskuse

Petr Hannig

Poslední papež se jim náhle nehodí.

Mnohdy jsem s jeho částečně liberálními názory nesouhlasil i když jsem byl silně osloven kouzlem jeho osobnosti v počátku jeho pontifikátu na Svatopetrském náměstí v Římě.

13.3.2024 v 18:07 | Karma článku: 46.64 | Přečteno: 4027 | Diskuse

Petr Hannig

I rohlík může v ústech zhořknout

„Od Rohlíku ani rohlík“, „Rohlík s Nutellou“ a podobná hesla zaplnila internet. Na sociálních sítích se objevují zprávy typu „Lidi ruší účty u firmy Rohlík.cz“ a mnoho dalších podobných postů.

21.2.2024 v 10:12 | Karma článku: 47.82 | Přečteno: 6977 | Diskuse

Petr Hannig

Vláda se snaží každý měsíc něčím novým naštvat seniory

Když už si senioři tak nějak zvykli, že jim byl důchod oproti očekávání zkrácen o zákonnou valorizaci, tak na ně vybalila vláda digitální velký technický průkaz.

24.1.2024 v 20:02 | Karma článku: 47.80 | Přečteno: 5698 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 6.83 | Přečteno: 103 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 11.89 | Přečteno: 315 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.61 | Přečteno: 232 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.51 | Přečteno: 646 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 529 | Diskuse
Počet článků 279 Celková karma 45.16 Průměrná čtenost 8308

předseda politické strany

ROZUMNÍ - za spravedlnost a životní jistoty 

Absolvent 1. střední umělecko - průmyslové školy v Turnově obor umělecký kovář, 2. Konzervatoř v Praze obory varhany dirigování a skladba, 3. Hudební akademie múzických umění obor skladba.

kandidát na prezidenta ČR 2018

Mgr. Petr Hannig nová fb stránka (page)

Twitter - @petr_hannig

Petr Hannig FAN KLUB

www.rozumni.net

http://www.petrhannig-rozumni.cz/

http://www.facebook.com/budmehrdi/

http://www.facebook.com/Rozumni2017/

Mé motto: Je třeba naslouchat, nejenom mluvit,

ale nikdy se nevzdat

 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...