Ortel nad Lucií Bílou

5. 12. 2016 9:34:54
Dvacet sedm let po převratu a zase jsme se ocitli v době, kdy se muselo kývat anebo alespoň mlčet. Co hrozného řekla česká slavice, že se veřejnoprávní média a různí prorežimní novináři mohou přetrhnout v jejím odsuzování?

Předesílám, že nehodnotím ani hudbu a texty skupiny Ortel. Nemám rád lebky a hnáty na tričkách skupin, ať už vyjadřují cokoliv. Nehodnotím ani tvorbu Radka Bangy. Všímám si postojů novinářů. Jsem už dost starý na to, aby mě ta jejich vyjádření připomněla dobu, kdy se dělal hon na Plastic People, a na další „nepřátele socialismu“.

Radek Banga měl právo se zachovat, tak jak se zachoval. Vyjádřil svůj občanský postoj. Ale Lucie Bílá a Lucie Vondráčková měly také právo na svůj názor. Též vyjádřily svůj názor, právě tak jako vyjádřil svůj názor Radek Banga.

A podle mého soudu to nebyl názor na tvorbu a image skupiny Ortel. V případě Lucie Vondráčkové, to byl názor ve smyslu, když lidé pro Ortel hlasovali, tak proč by nesměl v přenosu největší komerční televize převzít cenu. V případě Lucie Bílé, to byl názor ve smyslu, na gala večeru přenášeném televizí se nehodí, aby se ukazoval zdvihnutý prst a pískalo se.

Pamatuji si, jak Lucie Bílá na afterparty po uvedení jednoho ze svých alb, na které pro ni Radek Banga složil titulní píseň, tehdy ještě ne zcela známého skladatele uváděla těmi nejsilnějšími superlativy. Mám takový dojem, že svou odpověď pro bulvární časopis řekla s určitým pozitivním zaujetím pro Radka Bangu. Ve smyslu „jsi dobrý, ale tohleto se na gala večeru v divadle nedělá – jdi a tomu Ortelu to nandej v zákulisí, když si myslíš, že svými texty uráží tvé cítění.“ Ostatně, co hrozného je na těchto slovech? „Žijeme v krásné době, kde bychom si měli vážit jeden druhého. Gesto Radka Bangy bylo velmi zbytečné. Jsou věci, které se neříkají veřejně, ale měly by se říkat v soukromí“

A teď dojde na to, proč říkám prorežimní novináři. Jeden z nich před těmito slovy uvedl: „ Korunu ohlasům nasadila Lucie Bílá“

Onen novinář a nejenom on chce, aby se Lucie Bílá bála vyslovit jakýkoliv názor, který nekoresponduje s tím, čeho si žádá současný režim politické korektnosti.

Proto v úvodu píši „prorežimní novináři“. Je to stejné jako tehdy, v minulém režimu. V pořadu ČT 168 hodin, dostali prostor jenom umělci na jedné straně sporu. Je to tím, že ty druhé televize neoslovila, nebo se ti, kteří by měli jiný názor už zase bojí projevit?

Všiml jsem si, že od doby, kdy Lucie Bílá podpořila v prezidentské volbě Miloše Zemana, se záhadně vypařila z vysílání veřejnoprávního rozhlasu, právě tak, jako Dan Hůlka. I to mi připomíná dobu minulou. Z jejího nového alba se nevysílá skoro vůbec nic. Inu samozřejmě, asi se to tak zvaně nehodí do formátu, což se obvykle říká, když umělec nemá být vysílán.

I když jsem byl tím hlavním hybatelem prapůvodu její popularity, v současné době nemám sebemenší spojitost a výhody s jejím nynějším působením. Dokonce jako jedna z mála českých hvězd nedovolí, aby vyšlo její první album v reedici. Takže tento článek je veden pouze nesmírným smutkem z toho, že jsme se zase ocitli v době, kdy může zaznít pouze jeden názor. Že někdo jak se dřív říkalo „NESMÍ“.

Mimochodem, to mi připomnělo, že jeden populární moderátor mě chtěl vzít do svého pořadu na veřejnoprávním rozhlase a bylo mu řečeno, že nesmí.

A ještě něco. Až ti, kteří mě budou kritizovat, že to se mi vyskakuje, že jsem dřív držel ústa (nechci to říct vulgárně, aby se nezpronevěřil kodexu blogera, tak pokud jste vy nebo vaši rodiče měli doma LP Straka v hrsti tehdy zakázaného Pražského výběru natočenou na kazetě, tak vězte, že jsem to do éteru pustil já prostřednictvím mého tehdejšího pořadu Rytmus – pohledy do světa populární hudby. V pátek večer jsem se tehdy dozvěděl, že Výběr bude zakázaný, tak jsem rychle na neděli přehodil pořad o Pražském výběru, který měl jít až za týden. Když v pondělí papaláši skutečně Výběr zakázali, už bylo pozdě.

A ti, kteří mě znají jenom jako autora megahitů Neposlušné tenisky či Citronová holka, vězte, že jsem to právě já, kdo byl spoluautorem prvního československého artrockového alba Město Er z roku 1970 a autorem právě té revoluční symfonické složky. Ale o tom, že jsem zásadním spoluautorem, který právě do tohoto alba přinesl ty přelomové prvky, se také dnes nemluví. Jen se podívejte na obal LP. Prostě i dneska se někdo do krámu nehodí. A když už se mluví o umělcích podepisujících Antichartu v Národním divadle, já tam nebyl. Sice jsem nebyl revolucionář, ale svým malým nenápadným přínosem jsem tak úplně nebyl rektální alpinista, právě tak jím nejsem nyní.

Když už jsem zmínil Citronovou holku, její interpret, zpívající bubeník Vítězslav Vávra zažil v roce 1981 situaci podobnou té, jakou explicitně vyžadují dnešní systémoví novináři. Nesměl být na Zlatém slavíku první i když s přehledem v hlasování lidí vyhrál, protože se tehdejšímu režimu nelíbily jeho dlouhé vlasy. Požadavky dnešních systémových novinářů vlastně chtějí to samé. Kdo se systému nehodí do krámu, tak nesmí uspět u hlasujících v anketě Český slavík a nesmí se objevit v televizi na galavečeru.

A co se týká Ortelu a jejich triček s lebkami a hnáty. Jestli pak skupina Ortel ví, že tajná nadnárodní společnost SKULL AND BONES – lebka a hnáty (kosti) chce přesně to, proti čemu skupina zpívá? Tak se nedivte, že uctívání Skull and Bones nemám rád. Mám totiž rád život, mám rád barvy, mám rád vlídnost, lásku a pokoru. A to je všechno to, co se s lebkou a hnáty neslučuje.

Je velice signifikantní, že systému dnes přikyvují mnozí, kteří jsou vedeni v archivech STB. Jsou největšími bijci za čistotu našeho „sametového věku“. Že mu slouží novináři, jejichž otcové či dědové byli největšími a nejzuřivějšími zastánci komunistického režimu i v padesátých letech, kdy žádali smrt pro Miladu Horákovou, Jiřinu Štěpničkovou, co zasahovali proti studentům v roce 1948, kteří chtěli, aby prezident Beneš nepřijal demisi nekomunistických členů tehdejší vlády a pod.

To, co zde píši, nemá nic společného s Radkem Bangou. Ten měl právo se vyjádřit, jako má právo skupina Ortel na svou tvorbu a být za ní lidmi oceněna na stupíncích Českého slavíka. Právo má také Lucie Bílá na svůj názor a vzhledem ke své úloze ve společnosti má také právo na to, aby i ten její názor mohl být zveřejněn. To, co zde píši je varování, že systém má úpornou snahu vnutit lidem tu jedinou „správnou“ pravdu. A skupina Ortel jim může posloužit vyslovit ortel nad kýmkoliv, kdo se odváží myslet a hlavně mluvit jinak, než si systém žádá. Obávám se, že se už v příštím roce nikdo jako Ortel, či Olivie Žižková na galavečeru neobjeví. Vidíte skokan roku byl zrušen i když to možná s tím co píši nesouvisí. Anebo bude zrušena celá anketa Český slavík. Není zájem, aby se lidé mohli jakkoliv vyjadřovat, když už je politika nezajímá a k volbám nechodí.

Ještě jednou zdůrazňuji, že nejsem zastáncem toho jak Ortel hraje a zpívá, jsem v podstatě klasik a mám rád úplně jinou hudbu. Jsem zastáncem svobody projevu a zastáncem svobody tvorby, ať už se systému líbí či nikoliv a proto s mediálním ortelem nad Lucií Bílou nemohu zásadně souhlasit.

Autor: Petr Hannig | pondělí 5.12.2016 9:34 | karma článku: 48.95 | přečteno: 32865x

Další články blogera

Petr Hannig

Poslední papež se jim náhle nehodí.

Mnohdy jsem s jeho částečně liberálními názory nesouhlasil i když jsem byl silně osloven kouzlem jeho osobnosti v počátku jeho pontifikátu na Svatopetrském náměstí v Římě.

13.3.2024 v 18:07 | Karma článku: 46.11 | Přečteno: 3534 | Diskuse

Petr Hannig

I rohlík může v ústech zhořknout

„Od Rohlíku ani rohlík“, „Rohlík s Nutellou“ a podobná hesla zaplnila internet. Na sociálních sítích se objevují zprávy typu „Lidi ruší účty u firmy Rohlík.cz“ a mnoho dalších podobných postů.

21.2.2024 v 10:12 | Karma článku: 47.81 | Přečteno: 6949 | Diskuse

Petr Hannig

Vláda se snaží každý měsíc něčím novým naštvat seniory

Když už si senioři tak nějak zvykli, že jim byl důchod oproti očekávání zkrácen o zákonnou valorizaci, tak na ně vybalila vláda digitální velký technický průkaz.

24.1.2024 v 20:02 | Karma článku: 47.79 | Přečteno: 5682 | Diskuse

Petr Hannig

Pane prezidente, občanů se nikdo na vstup do NATO neptal

„Je to také příležitost připomenout si závazky, které jsme při vstupu do Aliance DOBROVOLNĚ přijali.“ To jsou slova z novoročního projevu Petra Pavla 2024.

4.1.2024 v 16:41 | Karma článku: 48.27 | Přečteno: 7079 | Diskuse

Další články z rubriky Média

Martin Faltýn

Trochu se nám ty (dez)informace rozmáchly

Zažil jsem poměrně drzý článek, navážející se do jistých aktivit. Cožpak, to navážení by bylo v pořádku. Horší bylo, že autor neochvějně odkazoval na důkazní fakta. Což byla ovšem speciálně z jeho strany dezinformace, jako hrom!

18.3.2024 v 9:09 | Karma článku: 25.11 | Přečteno: 2914 | Diskuse

Jan Pavelec

ČT je hlásnou troubou pětikoalice

Je to zjevné ze způsobu vedení TV debat, z otázek, kterou jsou kladeny, z odpovědí, které jsou souhlasně rozvíjeny nebo naopak nesouhlasně ostrakizovány, a hlavně z témat, která jsou nastolována nebo naopak zcela ignorována.

9.3.2024 v 9:35 | Karma článku: 19.83 | Přečteno: 343 |

Jaroslav Herda

Do politiky často vstupují pohádky, někdy i drogy.

Když děti politiků experimentují s drogami, mohou nastat nečekané situace, však v tomto případě, v samém závěru příběhu, je droga jako příčina nedorozumění nakonec vyloučena. I nedorozumění.

4.3.2024 v 23:45 | Karma článku: 7.55 | Přečteno: 225 | Diskuse

Jiří Turner

Prima zprávy

Pamatuji, jak za bolševika byla média přehlídkou vítězství, úspěchů, pozitiv a jistot. Dnes jsou to katastrofy, neúspěchy, hrozby, varování, katastrofální vyhlídky a prognózy vyvolávající strach, nejistotu, zklamání a skepsi.

4.3.2024 v 14:27 | Karma článku: 30.37 | Přečteno: 789 | Diskuse

Rudolf Pekař

Jsou blogy mrtvým médiem?

Vítejte na mé první blogové stránce! Těším se na sdílení svých myšlenek, zkušeností a příběhů s vámi. Doufám, že vás můj blog inspiruje, pobaví a přinese vám nové poznání. Děkuji za vaši podporu a přízeň!

16.2.2024 v 14:09 | Karma článku: 11.34 | Přečteno: 239 | Diskuse
Počet článků 278 Celková karma 47.23 Průměrná čtenost 8332

předseda politické strany

ROZUMNÍ - za spravedlnost a životní jistoty 

Absolvent 1. střední umělecko - průmyslové školy v Turnově obor umělecký kovář, 2. Konzervatoř v Praze obory varhany dirigování a skladba, 3. Hudební akademie múzických umění obor skladba.

kandidát na prezidenta ČR 2018

Mgr. Petr Hannig nová fb stránka (page)

Twitter - @petr_hannig

Petr Hannig FAN KLUB

www.rozumni.net

http://www.petrhannig-rozumni.cz/

http://www.facebook.com/budmehrdi/

http://www.facebook.com/Rozumni2017/

Mé motto: Je třeba naslouchat, nejenom mluvit,

ale nikdy se nevzdat

 

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...