Mor a války vždy nacházejí lidi nepřipravené

31. 03. 2020 20:18:24
Je to tak, ale my jsme připravení být mohli.. Celá dlouhá desetiletí se u nás budovala kdysi nezbytná součást celostátního výcviku obyvatelstva, včetně školního předmětu - civilní obrana – CO.

Uvědomme si už konečně, že ne všechno, co bylo součástí minulého režimu bylo nutné zavrhnout a zničit. CO, tato nezbytná složka tehdejšího života, byla většinou vedena lidmi, kteří vyžadovali až puntičkářské dodržování obrany proti imaginárnímu nepříteli. Každý občan měl už od útlého věku ochrannou masku, ochranný vak, včetně léků, zásoby jídla pro přežití v krytech (tehdy se chránilo před atomovou válkou) atd. Pro ty, kteří budou tato má slova hodnotit jako výraz staromilce, tak dodávám, takováto opatření byla obdobná i v USA.

Toto nám, k mému překvapení, sdělil Bill Gates v roce 2015, kdy přivezl na pódium velký barel s věcmi civilní obrany ve Spojených státech, kterážto opatření, včetně krytů, zažíval v době svého dětství. Mimochodem na té slavné přednášce varoval lidstvo před celosvětovou pandemií obrovského rozsahu, která bude srovnatelná s nebezpečím atomové války a to s pandemií biologického charakteru, kterou právě prožíváme.

Vyzval, aby si takový nějaký podobný barel, ovšem zaměřený proti aktuálnímu nepříteli, tentokrát ne atomovému, ale biologickému, opatřily vlády pro své obyvatelstvo. Pomiňme zajímavý podtón jeho tehdejší přednášky, která je, ne vždy přesně interpretována.

Prostě a jednoduše, za druhé Topolánkovy vlády (ODS, KDU-ČSL – Zelení) v letech 2007 – 2009 byla CO zrušena. Co se stalo s obrovským množstvím materiálu, ochranných pomůcek atd., mi není známo.

Ale v době všeobecného jásotu nad dobou, kdy jsme nepoznali nejenom my, ale i celý „liberálně demokratický“ svět velkou válku už celá dlouhá desetiletí, všechny úvahy o zabezpečení obyvatelstva, pokládala nejenom mladá generace za přežitek a překážku v jejich hédonistickém rozletu. Řešily se „důležitější“ věci. Gender, možnost zvolení si pohlaví, legalizace měkkých drog, neustále levnější letenky kamkoliv, co možná největší SUV (aby všichni věděli, že dotyčný má tolik zbytečných peněz, že si může pořídit tu největší krávu na trhu, podtrženou ještě vlastní, co nejdebilnější registrační značkou). V zimě Dolomity, či Rakousko (50% importu Covid -19 bylo trasováno odtamtud), eventuálně Francie, v zimě Thajsko, Emiráty atd.

Kam tato celosvětová pandemie vyústí, není známo. Měli bychom si však z ní poučení. Není možné stále zvyšovat HDP. Planeta to neunese. Každý z nás je nyní omezen. Trochu jsme si zvykli na nepohodlí. Ti, kteří mají dobré srdce, poznávají v domácím prostředí, že jejich partner je docela fajn. Ti, kteří žili jenom pro své ego, prožívají doma peklo.

„Haranténa“ naučila rodiče se více věnovat svým ratolestem. Mimochodem, nesnažte se je pouze rozptýlit, naučte je tomu všemu, co jsme museli my starší. Utírat nádobí, uklízet po sobě, pomáhat mamince v kuchyni a tatínek, když už nemá ty sportovní přenosy, by mohl kluky (jsem asi nechutně staromódní, že rozlišuji) přimět k tomu, aby něco kutili (my jsme měli vynikající český produkt, stavebnici Merkur). Ostatně, když už jsme u té staromódnosti, nic nebrání tomu, aby děvčátka sestavovala něco jako Merkur a kluci utírali nádobí. Ale přece jenom, v době šití roušek, by bylo fajn, kdyby maminky (pokud to umí), učily děvčátka šít a vařit (to je velice důležité v době zavřených restaurací). Prostě, vraťme se ke kořenům.

Mgr. Petr Hannig, předseda ROZUMNÝCH a bývalý prezidentský kandidát

Autor: Petr Hannig | úterý 31.3.2020 20:18 | karma článku: 48.62 | přečteno: 10521x

Další články blogera

Petr Hannig

Poslední papež se jim náhle nehodí.

Mnohdy jsem s jeho částečně liberálními názory nesouhlasil i když jsem byl silně osloven kouzlem jeho osobnosti v počátku jeho pontifikátu na Svatopetrském náměstí v Římě.

13.3.2024 v 18:07 | Karma článku: 46.09 | Přečteno: 3516 | Diskuse

Petr Hannig

I rohlík může v ústech zhořknout

„Od Rohlíku ani rohlík“, „Rohlík s Nutellou“ a podobná hesla zaplnila internet. Na sociálních sítích se objevují zprávy typu „Lidi ruší účty u firmy Rohlík.cz“ a mnoho dalších podobných postů.

21.2.2024 v 10:12 | Karma článku: 47.81 | Přečteno: 6949 | Diskuse

Petr Hannig

Vláda se snaží každý měsíc něčím novým naštvat seniory

Když už si senioři tak nějak zvykli, že jim byl důchod oproti očekávání zkrácen o zákonnou valorizaci, tak na ně vybalila vláda digitální velký technický průkaz.

24.1.2024 v 20:02 | Karma článku: 47.79 | Přečteno: 5682 | Diskuse

Petr Hannig

Pane prezidente, občanů se nikdo na vstup do NATO neptal

„Je to také příležitost připomenout si závazky, které jsme při vstupu do Aliance DOBROVOLNĚ přijali.“ To jsou slova z novoročního projevu Petra Pavla 2024.

4.1.2024 v 16:41 | Karma článku: 48.27 | Přečteno: 7079 | Diskuse

Další články z rubriky Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Ruský prezident vyhrál volby na celé čáře

Když jsem se vcelku povrchně v pátek a v sobotu díval na zpravodajství České televize, celkem mě to pobavilo. Ruským volbám se v ČT věnovali po svém - způsobem, který je pro ně obvyklý.

18.3.2024 v 15:04 | Karma článku: 30.78 | Přečteno: 812 | Diskuse

Jan Bartošek

Ruská volební ztuhlost

Člověk nemusí být ani politolog, ani nijak intenzivně sledovat dění v Rusku, aby odtušil, co se tam aktuálně děje a jak to v blízké budoucnosti, resp. dnes po uzavření volebních místností, dopadne.

17.3.2024 v 14:40 | Karma článku: 14.85 | Přečteno: 280 | Diskuse

Bernard Habenicht

Stádo splašených guvernantek II a spol.

Konečně dostala inflace na frak... .Revoluce na Slovensku ... Evropo, chceš zastavit vraždění na Ukrajině? Ano? Nezbývá tedy než plán C!... Alláh Vám pomůže... Lobbista polských nákupních středisek vysvětluje...

17.3.2024 v 11:53 | Karma článku: 7.12 | Přečteno: 115 | Diskuse

Daniela Kovářová

Anticikanismus jako nová politická korektnost

Národy mluví různými jazyky. Pro leckoho je to možná novinka, ale platí to už od dob Babylónské věže. A různé jazyky překvapivě používají pro různé významy různá slova.

17.3.2024 v 10:05 | Karma článku: 36.86 | Přečteno: 835 | Diskuse

Daniela Kovářová

Vše škodlivé pro naše děti

Alkohol, heroin, tabák, kokain, HHC a mnohé další nezdravosti před dětmi zamykáme a trestáme každého dospělého, který je prodává nebo dává dětem.

16.3.2024 v 9:37 | Karma článku: 27.03 | Přečteno: 520 | Diskuse
Počet článků 278 Celková karma 47.23 Průměrná čtenost 8332

předseda politické strany

ROZUMNÍ - za spravedlnost a životní jistoty 

Absolvent 1. střední umělecko - průmyslové školy v Turnově obor umělecký kovář, 2. Konzervatoř v Praze obory varhany dirigování a skladba, 3. Hudební akademie múzických umění obor skladba.

kandidát na prezidenta ČR 2018

Mgr. Petr Hannig nová fb stránka (page)

Twitter - @petr_hannig

Petr Hannig FAN KLUB

www.rozumni.net

http://www.petrhannig-rozumni.cz/

http://www.facebook.com/budmehrdi/

http://www.facebook.com/Rozumni2017/

Mé motto: Je třeba naslouchat, nejenom mluvit,

ale nikdy se nevzdat

 

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě nedávno dala definovat...