Nezakazovat hašení. Ještě hoří.

14. 04. 2020 17:12:53
Vláda chtěla vyjít vstříc hlavně mladším spoluobčanům a povolila nenošení roušek cyklistům a sportujícím občanům v místech, kde budou sami. Výsledek? Cyklisté téměř všude bez roušek, vyznavači joggingu (běhání) jakbysmet.

ČR jako jeden z mála států EU (spolu s Maďarskem, Polskem a Slovenskem) od počátku koronakrize nastolila přísnější režim, než většina států na západ a jih od našich hranic. A vyplatilo se to. Požár nákazy se nestačil rozhořet tak, jako např. ve Francii, Španělsku, ale i Švýcarsku, o Itálii ani nemluvě.

Možná to bylo také tím, že země bývalého východního bloku měly ještě donedávna odpovědnou zdravotnickou politiku, při které šlo hlavně o zdraví obyvatelstva a ne o byznys. Například, v minulosti povinné očkování proti TBC. To, podle některých odborníků, kteří se diví, že na území bývalé NDR je podstatně méně infikovaných lidí koronavirem, než v bývalém západním Německu, je právě vysvětlením tohoto jevu.

Český, moravský a slezský fenomén. Domácí výroba roušek. To nemá ve většině států obdoby. Vláda se mohla spolehnout na šikovné ruce našich, hlavně žen, které si vzpomněly, kde mají doma „zašitý“ šicí stroj. A mohla na základě této schopnosti nařídit povinné nošení roušek na veřejnosti. Tento fakt je také jedním z aspektů poměrně dobrého zvládnutí pandemie.

Ve Švédsku, které má méně obyvatel než ČR, je potvrzených víc než 900 úmrtí (v ČR cca 150 – článek píšu 14.4.). Švédská vláda prostě nenařídila nošení roušek, protože roušky nejsou dostupné. V podstatě žádná karanténa. Viděl jsem fotku z předzahrádky, kde sedí bez roušek a blízko sebe samí mladí lidé. Ani jeden starší člověk, ani jedna dáma vychutnávající si potěšení nad kávou a zákuskem. To je řešením? V podstatě internovat starší občany v bytech či domech?

A co návštěvy „promořených“ dětí či vnoučat? Vždyť každý styk těch, co jsou nositeli koronaviru se starší generací je ohrožením života. Takové řešení pandemie je nepřípustná selekce obyvatelstva a popření práv jedné části občanů, seniorů. To nesmí být naší cestou. Pokračujme u nás na cestě, kterou vcelku úspěšně jdeme. Žádné experimenty části vědecké a podnikatelské veřejnosti, která navrhuje cestu promoření obyvatelstva.

Mimochodem právě Švédsko, které je dáváno za vzor, že je možné pandemii zvládnout tím, že nechá obyvatelstvo tzv. promořit, nyní vážně uvažuje o zavádění takových opatření, jaká jsou jinde, protože se smrtnost přesunuje i do mladších ročníků, zvláště na předměstí měst, kde žijí imigranti.

Británie (UK) šla původně cestou podobnou té Švédské a nyní je promořena natolik, že covid-19 zasáhl také premiéra, který byl příznivcem této cesty promoření obyvatelstva. Nyní jsou v Británii (UK) taková omezení jako jinde. Jenže Spojené království propáslo důležitý prvotní moment uchopení pandemie. Nakažených a mrtvých je v Británii velice mnoho. I v jiných věkových kategoriích než seniorských. Např. 36 letý řidič autobusu, 21 letá dívka a pod.

Naštěstí u nás je přece jenom větší úcta k těm, kteří už svou úlohu při budování státu mají za sebou a užívají si zaslouženého odpočinku.

Zatím jsem byl zcela spokojen s tím co doposud dělala vláda s tichou podporou KSČM. Stál jsem za názorem J. Hamáčka, že je nutné nouzový stav prodloužit do 11. května. Proto mě nemile překvapilo stanovisko KSČM a SPD, které se postavily po bok ostatních tzv. demokratických opozičních parlamentních stran a nepodpořily termín 11. 5., stejně tak, jako mě překvapil postoj premiéra, který se rychle vzdal a ustoupil na termín 30.4.

Rozvolnění kolem Velikonoc ukázalo, že je nutné držet přísnější režim. Nelze spoléhat na zdravý rozum a pud sebezáchovy některých jedinců. Navíc, někteří z nich jsou bezohlední ve smyslu: „Mě se nemůže nic stát“. Je jim jedno, že mohou být nositeli nákazy, která může zabít někoho jiného.

Policie zjistila hromadné porušování nařízení, která mají eliminovat pandemii. Povolilo se něco a najednou je výmluva typu: „My mysleli, že když budeme tak trochu běhat, tak nemusíme mít roušku“. Nařízení musí být jasná. Jedná se o naše zdraví. Docela se obávám pálení čarodějnic, které připadá na 30. dubna, kdy končí nouzový stav. Jsem zvědavý, při hromadném popíjení na kopcích, kolik lidí bude mít roušku a dodržovat rozestupy dva metry. A stačí, v zájmu zdraví země, málo. Zakázat pálení čarodějnic pod pokutou, která by měla být přísně vymáhána. Jinak to totiž fungovat nebude. Na oploceném soukromém pozemku pouze pro rodinné příslušníky. Spoléhat na ohleduplnost u některých lidí totiž nelze. Navíc nouzový stav do 11. května by pokryl i prodloužené víkendy 1. a 8. května, které by mohly opět znovu napomoci rozhoření pandemie.

Uvědomme si, že přísnější režim nyní pomůže uvolňování v blízké budoucnosti. Každé nynější uvolnění v oblastech rekreace a sportu zamezí včasné uvolňování v oblasti podnikání. A to je, jak mi asi každý dá za pravdu, důležitější pro stát a občany, než jízda na kolech a jogging bez roušek.

Cesta promoření obyvatelstva se ukázala být cestou do pekel. Zahrávání si se smrtí starší generace je trestuhodné. Jsme momentálně jednou ze zemí, která pandemii zvládá velice dobře (i přes různé prvotní nedostatky v zásobování ochranného zdravotnického materiálu). Pokračujme v účinném hašení požáru. Žádné experimenty. Požár stále ještě hoří. Nezakazujme hasičům jej hasit.

Mgr. Petr Hannig, předseda ROZUMNÝCH a bývalý prezidentský kandidát

Autor: Petr Hannig | úterý 14.4.2020 17:12 | karma článku: 48.51 | přečteno: 13439x

Další články blogera

Petr Hannig

Poslední papež se jim náhle nehodí.

Mnohdy jsem s jeho částečně liberálními názory nesouhlasil i když jsem byl silně osloven kouzlem jeho osobnosti v počátku jeho pontifikátu na Svatopetrském náměstí v Římě.

13.3.2024 v 18:07 | Karma článku: 46.63 | Přečteno: 4012 | Diskuse

Petr Hannig

I rohlík může v ústech zhořknout

„Od Rohlíku ani rohlík“, „Rohlík s Nutellou“ a podobná hesla zaplnila internet. Na sociálních sítích se objevují zprávy typu „Lidi ruší účty u firmy Rohlík.cz“ a mnoho dalších podobných postů.

21.2.2024 v 10:12 | Karma článku: 47.82 | Přečteno: 6972 | Diskuse

Petr Hannig

Vláda se snaží každý měsíc něčím novým naštvat seniory

Když už si senioři tak nějak zvykli, že jim byl důchod oproti očekávání zkrácen o zákonnou valorizaci, tak na ně vybalila vláda digitální velký technický průkaz.

24.1.2024 v 20:02 | Karma článku: 47.79 | Přečteno: 5693 | Diskuse

Petr Hannig

Pane prezidente, občanů se nikdo na vstup do NATO neptal

„Je to také příležitost připomenout si závazky, které jsme při vstupu do Aliance DOBROVOLNĚ přijali.“ To jsou slova z novoročního projevu Petra Pavla 2024.

4.1.2024 v 16:41 | Karma článku: 48.27 | Přečteno: 7084 | Diskuse

Další články z rubriky Politická aréna - pro politiky

Jan Bartošek

Migrační pakt čeká poslední akt

Evropa se aktuálně plácá po ramenou, tedy spíš její čelní eurounijní představitelé, že v jednání členských států došlo ke shodě na konečné podobě tzv. migračního paktu. Obrazně, ale především mediálně.

28.3.2024 v 6:12 | Karma článku: 8.31 | Přečteno: 257 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Návod na opravu naší ekonomiky

Když jsme před více než třiceti lety prožívali revoluci, přáli jsme si stát se součástí západu. Západní svět pro nás představoval vzor. Něco se ovšem zvrtlo.

27.3.2024 v 16:55 | Karma článku: 42.05 | Přečteno: 2628 | Diskuse

Petr Lachnit

Jarní příroda čistí tělo i duši. Česnek medvědí obzvláště

Vítání jara má nespočet podob pro každého z nás. Osobně nástup teplejších dní slavím sběrem medvědího česneku v tvrdých luzích kolem mé milované řeky Labe.

27.3.2024 v 8:38 | Karma článku: 9.42 | Přečteno: 138 | Diskuse

Daniela Kovářová

Kdo hájí zájmy dětí

Zájem dítěte je nejvyšší metou, kterou si jako zaklínadlo opakují rodiče, rodinní advokáti, opatrovníci i opatrovničtí soudci při každém rozhodování o dětech.

26.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 19.24 | Přečteno: 421 | Diskuse

Jiří Paroubek

Chce vláda řídit zemi jen pomocí kampaní?

Andrej Babiš se dopustil jisté neobratnosti, když se v reakci na nechutné obvinění ze strany ministra Lipavského, že je pro zemi „bezpečnostním rizikem“, dožadoval základních informací o politickém oponentovi.

22.3.2024 v 15:46 | Karma článku: 29.39 | Přečteno: 618 | Diskuse
Počet článků 278 Celková karma 47.41 Průměrná čtenost 8334

předseda politické strany

ROZUMNÍ - za spravedlnost a životní jistoty 

Absolvent 1. střední umělecko - průmyslové školy v Turnově obor umělecký kovář, 2. Konzervatoř v Praze obory varhany dirigování a skladba, 3. Hudební akademie múzických umění obor skladba.

kandidát na prezidenta ČR 2018

Mgr. Petr Hannig nová fb stránka (page)

Twitter - @petr_hannig

Petr Hannig FAN KLUB

www.rozumni.net

http://www.petrhannig-rozumni.cz/

http://www.facebook.com/budmehrdi/

http://www.facebook.com/Rozumni2017/

Mé motto: Je třeba naslouchat, nejenom mluvit,

ale nikdy se nevzdat

 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...