Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Skon Ladislava Štaidla poodhalil zásadní podíl skladatelů na úspěchu interpretů.

Ať už se díváme na minulý režim jakkoliv, neoddiskutovatelnou věcí je, že se kromě hudby vážné, exportovala do zahraničí i hudba popová. To je dneska zcela nepředstavitelné.

Za posledních 30 let se v zahraničí snad neuchytla jediná skladba současné pop music. Čím to je?  Tak jako byla tehdy v politice totalita, tak v hudbě byla pro naše autory a interprety demokracie. (Samozřejmě nezamlčuji, že někteří autoři např. textař Petr Rada či zpěváci Marta Kubišová a ti co emigrovali, byli v době normalizace zakázaní). Proč byla pro ty, co mohli tvořit, zpívat a hrát demokracie? Na obyčejných rozhlasových stanicích se muselo hrát 75% domácí tvorby. Na VKV, to znamená na stanicích Vltava v ČR a Devín v SR, 50%

    Aby bylo vysílání přitažlivé, protože prezentace zahraničních hitů byla velice omezená (z těch zahraničních muselo být ještě polovina z tzv. spřátelených zemí, to znamená provenience zemí socialistického tábora), tak se interpreti snažili, aby pro ně psali skladatelé, profíci. Nejlepší tým měl kolem sebe samozřejmě Karel Gott, vzhledem k tomu, že vystupoval i v zahraničí a to i v takovém, které poctivě platilo tantiémy (royalties) i skladatelům a textařům. Pro Karla Gotta psal Karel Svoboda, ale i Jaromír Klempíř (Cést la vie) a samozřejmě také L. Štaidl se svým bratrem, textařem Jiřím.

     Zpěváci většinou věděli, že složit píseň, která bude mít úspěch u publika, to chce někoho, kdo to umí a kdo má pro hit tak zvaně čich, nadání od pána Boha. L. Štaidl napsal i další velké hity pro jiné interpety, např. Ivetu Bartošovou „Málo mě zná“. Samozřejmě, že byly výjimky. Ty nepracovali v týmech. Jiří Zmožek, génius co psal pro všechny interprety i pro sebe „Už mi lásko není dvacet let“. Petr Janda, který cokoliv napsal pro sebe a Olympic, tak to bylo super. Totéž v pozdější době Dalibor Janda, Peter Nagy a nebo Miro Žbirka, i když ty největší hity pro něj psal ze začátku Jánko Lehotský. Pro Elán psal člen skupiny Vašo Patejdl.

   Pro Hanu Hegerovou psal hudbu Petr Hapka a texty Pavel Kopta (později Michal Horáček). Mimochodem, mé nejkrásnější časy z hudebního hlediska byly, když jsem hrál na klavír s doprovodem smyčcového kvarteta a mé skupiny nádherné chansony jako např. "Rozvod", na vystoupeních s paní Hanou ke konci sedmdesátých let.

   Pro Hanu Zagorovou nejdříve její velký hit "Bludička Julie" napsal Václav Zahradník. A potom to byli Karel Vágner, Jindřich a Eduard Parmové. Ti psali i pro Petra Kotvalda a Stanislava Hložka.

     Pokud zmiňuji H. Zagorovou nesmím zapomenout na skvělou hudební dílnu na severu Moravy, v Ostravě. Tam působil skvělý Ostravský rozhlasový orchestr a skupiny Flamingo, Ivoš Pavlík, geniální skladatel Jaroslav Wykrent z Přerova ("Lásko nezemřeš po přeslici") a zpěváci Marie Rottrová, Věra Špinarová, Petr Němec, Pavel Novák, taktéž z Přerova a celá plejáda dalších.

   V další produkční skupině Františka Janečka Kroky, psali kromě šéfa i Zdeněk Barták s textařem Jaroslavem Machkem a samozřejmě Michal David.

   Já jsem v mé produkční skupině Maximum psal pro Vítězslava Vávru většinou s texty Václava Honse (stále na vlnách éteru žijící "Citronová holka" či "Dívka z heřmánkové návsi") a Miroslava Černého, pro V. Vávru také psali Pavel Vaculík a Jaroslav Uhlíř s textařem Karlem Šípem. Mnohé tehdejší studentky si jistě vzpomenou na hit "Holky z gymplu".  Později jsem připravoval repertoár pro Stanislava Procházku ml. ("Celá škola už to ví", "Maturitní léto") a Lucii Bílou ("Neposlušné tenisky", "To mi věř"...) a nakonec pro Jakuba Smolíka a další interprety. Pavel Vaculík s textařem Janem Krůtou zase psal pro Ivetu Bartošovou a Petra Sepéšiho ("Knoflíky lásky").

    Jeden z nejgeniálnějších pop skladatelů Josef Kolín uspěl i v zahraničí. Ten psal pro různé interprety, např. s písní "Robinson" pro Jiřího Korna vyhrál festival v Irsku.

    Další profesionální dílna byli bratří Ormové, kteří psali pro duo Hana a Dana, působící převelice úspěšně hlavně v Německu. Bratří Ormové odstartovali také kariéru Davida Kollera a skupiny Lucie písní "Šrouby do hlavy". Ta vznikla a byla hrána ještě za minulého režimu.

   Nad námi všemi čnělo skladatelské duo Jiří Šlitr a Jiří Suchý, jejichž písně téměř zlidověly.

   Texty tehdy byly o něčem. Skvělí textaři jako např. Zdeněk Borovec, Ivo Fischer (ten psal hlavně pro W. Matušku), Eduard Pergner s pseudonymem Boris Janíček (pro Jitku Zelenkovou), Zdeněk Rytíř, Eduard Krečmar, Petr Rada (autor textu Modlitba pro Martu, hudbu napsal Jindřich Brabec). A abych nezapomněl na velikány, skladatele Bohuslava Ondráčka a textaře Jana Schneidera ("Ó baby, baby", "Requiem"), skladatel Zdeněk Marat („Kde si včera byl“ Helena Vondráčková a Waldemar Matuška) a samozřejmě ti, o kterých už jsem psal před chvílí a nespočetná řada dalších. Zdeněk Merta psal Pro Petru Černockou a Petra Rezka, Pavel Roth a spousta rockových kapel Vitacit, Arakain, Citron (Láďa Křížek s naprosto fantastickým hlasem)....

    Situace dnes je taková, že si interpeti píší hudbu sami. Někde je to textově i hudebně povedené jako např. Chinaski či Mirai a stávají se z toho hity. Nové české hudby se hraje velice málo, takže slavní interpreti ani nemají snahu hledat nosné písně, nebo si je objednávají u jiných zpěváků. Jenže skládání hitů je specifický talent, který se někdy nekryje s talentem pěveckým. Sem tam se najde něco, co je svěží. Teď jsem si všimnul velice dobré věci „Pro lásku mou“ v pořadu Česká dvanáctka, kterou složil a zpívá profesionální hasič Jurič Pařil. Navodilo mi to atmosféru poctivých rockových tancovaček a skupin Tublatanka či Argema... V této soutěži všechno nyní válcuje Ondřej Hejma se svým super textem a starým dobrým Žlutopsím bigbítem, "Evropanka Blanka" a nádherná je tam i vzpomínka Ondřeje Brzobohatého na Johna Lennona.

   Na konci svého článku se vrátím k Láďovi Štaidlovi. Poslechl jsem si jeho neuvěřitelně silný hit "Oheň, voda, vítr ví" z televizní série "Zkoušky z dospělosti", kterou s obrovským nábojem zazpíval Dalibor Janda (kterému držím palce, ať se uzdraví). Ta mezihra na syntezátor je opravdu světová a připomíná ty největší hity Demise Rusose.  

    Takže, teď mluvím k vám, co máte srdce a cit pro vše krásné. „Oslaďte si kávu o trochu víc“, zapalte svíčku a pusťte si k tomu „Mží ti do vlasů“ a vzpomeňme na šlechtice mezi kapelníky, který měl ve svém orchestru ta největší esa, jako např. Rudolfa Rokla, Felixe Slováčka, Václava Týfu, ale i tehdy velmi mladého a výborného bubeníka Jana Žižku. Láďo, byl jsi velký umělec. Čest tvé památce.

 

Autor je předseda Rozumných (I když to tentokrát nebylo o politice. Ale nejsou písničky o něčem, které dělají lidem radost, také politika? Zvláště v době, která radostná rozhodně není.)

Autor: Petr Hannig | úterý 2.2.2021 1:24 | karma článku: 48,62 | přečteno: 17479x
  • Další články autora

Petr Hannig

Iveta – jak to bylo doopravdy

Díval jsem se na první díl minisérie Iveta. Protože jsem byl lektorem, v jehož skupině byla Iveta Bartošová, nemohu mlčet k nesmyslům, které se v tomto díle prezentovaly.

4.4.2024 v 12:12 | Karma: 48,08 | Přečteno: 13668x | Politická aréna - pro politiky

Petr Hannig

Nejistota ve všem

Shodou okolností jsem se díval na celou debatu Víta Rakušana ve Vyškově, protože jsem byl zvědavý na to, jestli se Ladislav Vrábel dostane k otázce. Dostal a dokonce více než jednou, protože měl doplňující otázky.

28.3.2024 v 15:04 | Karma: 46,01 | Přečteno: 3104x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Petr Hannig

Poslední papež se jim náhle nehodí.

Mnohdy jsem s jeho částečně liberálními názory nesouhlasil i když jsem byl silně osloven kouzlem jeho osobnosti v počátku jeho pontifikátu na Svatopetrském náměstí v Římě.

13.3.2024 v 18:07 | Karma: 46,73 | Přečteno: 4294x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Petr Hannig

I rohlík může v ústech zhořknout

„Od Rohlíku ani rohlík“, „Rohlík s Nutellou“ a podobná hesla zaplnila internet. Na sociálních sítích se objevují zprávy typu „Lidi ruší účty u firmy Rohlík.cz“ a mnoho dalších podobných postů.

21.2.2024 v 10:12 | Karma: 47,85 | Přečteno: 7184x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Petr Hannig

Vláda se snaží každý měsíc něčím novým naštvat seniory

Když už si senioři tak nějak zvykli, že jim byl důchod oproti očekávání zkrácen o zákonnou valorizaci, tak na ně vybalila vláda digitální velký technický průkaz.

24.1.2024 v 20:02 | Karma: 47,82 | Přečteno: 5806x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Petr Hannig

Pane prezidente, občanů se nikdo na vstup do NATO neptal

„Je to také příležitost připomenout si závazky, které jsme při vstupu do Aliance DOBROVOLNĚ přijali.“ To jsou slova z novoročního projevu Petra Pavla 2024.

4.1.2024 v 16:41 | Karma: 48,27 | Přečteno: 7166x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Petr Hannig

Umělá inteligence - pomocník či vrah?

Zaměstnanci některých firem straší myšlenka, že by umělá inteligence (AI = artificial intelligence) mohla ohrozit jejich pracovní místa.

11.12.2023 v 8:08 | Karma: 46,82 | Přečteno: 5683x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Petr Hannig

Ten Fiala snad musí mít s Nutellou asi nějakou smlouvu

Využil jsem den volna a vyrazil do Heidenau, v podstatě prvního velkého nákupáku za hranicemi. Plno Čechů a v každém nákupním košíku Nutella.

20.11.2023 v 7:52 | Karma: 47,03 | Přečteno: 4089x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Petr Hannig

Bere desítky let peníze ze státního rozpočtu a neví, jak vypadá česká vlajka?

Buďto je to arogance typu, „vidíte, hlupáci, zvolili jste si mě a já na vás z vysoka kašlu“. Nebo je to odsouzeníhodná nevědomost té, která si dobře žije ze státního rozpočtu.

3.11.2023 v 10:58 | Karma: 48,05 | Přečteno: 8761x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Petr Hannig

Oko za oko, zub za zub až do zničení světa

Odsuzuji zvěrstva, která páchali islamisté na bezbranných dětech, seniorech, těhotných ženách a vůbec lidech ve vesnicích v sousedství pásma Gazy. Svou plošnou nenávistí se tito vrazi blížili k řádění zrůd za druhé světové války.

20.10.2023 v 8:20 | Karma: 46,87 | Přečteno: 4194x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Petr Hannig

Mojžíř, kam jsme to za 34 let dospěli?

Já to místo, dříve příjemnou čistou ves za Neštěmicemi, kde jsem byl od svých 13 do 15 let varhaníkem v kostele, znám ze svého dětství důvěrně. A je mi jasné, jak se to všechno postupně stalo.

9.10.2023 v 7:56 | Karma: 47,53 | Přečteno: 10174x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Petr Hannig

Do prvního období se Petr Pavel promlčel. Do druhého se prováhá?

Budu vetovat. Nepodepíšu. Podepíšu. Možná. Zítra. Není nad to, mít v čele státu člověka, rázného vojáka, který včas vysloví závazná slova. Není nad to, mít rozhodného prezidenta.

4.9.2023 v 7:49 | Karma: 47,85 | Přečteno: 8489x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Petr Hannig

Zlo je jak sněhová koule

V diskuzi pod jedním z článků jsem četl: „Češi jsou společností zamindrákovaných lůzrů“. Tak ten, co to napsal snad není Čechem? Není na světě národa, který tak úporně zašlapává do země všechno své, jak tak činí zvláště mladí Češi

30.8.2023 v 14:29 | Karma: 46,27 | Přečteno: 3496x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Petr Hannig

Mladí soudci, zamyslete se nad svou budoucností

Vždy, když žijeme v nějakém režimu, tak se nám zdá, že bude s námi na věky. Ovšem, vše se mění, nic není stálé.

11.8.2023 v 12:35 | Karma: 48,19 | Přečteno: 9177x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Petr Hannig

Je ještě možné Evropu zachránit?

Právě jsem se vrátil ze zahraničí a užíval si volného průjezdu hranicemi jednotlivých států. Ještě vloni se stálo na hranicích mezi Slovinskem a Chorvatskem mnohdy i hodinu.

4.8.2023 v 22:05 | Karma: 46,51 | Přečteno: 3594x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Petr Hannig

Zelenského provokace versus zdravý rozum

Prezident Zelenskyj vytáhl vůči státníkům zúčastněným na summitu NATO „velediplomatickou“ zbraň. Vyslovil podmínku, že pokud nedostane pozvánku pro Ukrajinu, aby se co nejdříve stala členem aliance, do Vilniusu nedorazí.

13.7.2023 v 22:40 | Karma: 48,31 | Přečteno: 17873x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Petr Hannig

Ne oteplováním. Lidstvo si zničí svou planetu mnohem rychleji

Zničení přehradní hráze jezera na řece Dněpr a zatopení mnoha čtverečních kilometrů vysokou přívalovou vlnou, je neomluvitelný čin, ať jej spáchal kdokoliv.

7.6.2023 v 18:08 | Karma: 47,59 | Přečteno: 4506x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Petr Hannig

Přátelství a zrady

Jako červená niť se táhne naší novodobou historií zkušenost, že největším nebezpečím pro český stát, byli vždy naši přátelé nebo spojenci.

1.6.2023 v 12:16 | Karma: 47,24 | Přečteno: 3979x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Petr Hannig

Šetřeme efektivně. Na vyzbrojování armády

Když hrozí náraz do dluhové zdi, musí se šetřit všude. Ale co se týká závratných sum na vyzbrojování armády, tak se tiše chodí kolem horké kaše.

23.5.2023 v 21:28 | Karma: 47,95 | Přečteno: 5288x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Petr Hannig

Jak může i malina v ústech zhořknout

Nevím jak vy, ale já se občas bojím zapnout televizi, protože se zase mohu dozvědět, jaký se zase udál útok na peněženky občanů.

16.5.2023 v 21:10 | Karma: 46,86 | Přečteno: 3727x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Počet článků 280
  • Celková karma 47,30
  • Průměrná čtenost 8328x
předseda politické strany

ROZUMNÍ - za spravedlnost a životní jistoty 

Absolvent 1. střední umělecko - průmyslové školy v Turnově obor umělecký kovář, 2. Konzervatoř v Praze obory varhany dirigování a skladba, 3. Hudební akademie múzických umění obor skladba.

kandidát na prezidenta ČR 2018

Mgr. Petr Hannig nová fb stránka (page)

Twitter - @petr_hannig

Petr Hannig FAN KLUB

www.rozumni.net

http://www.petrhannig-rozumni.cz/

http://www.facebook.com/budmehrdi/

http://www.facebook.com/Rozumni2017/

Mé motto: Je třeba naslouchat, nejenom mluvit,

ale nikdy se nevzdat

 

Seznam rubrik