Evropské emisní povolenky – nástroj ďábla

10. 12. 2021 21:38:45
Předseda ruské vlády v době prezidenta Jelcina, Viktor Černomyrdin, pronesl památnou větu: „Chtěli jsme to udělat lépe, ale dopadlo to jako vždycky.“ A tak je to se vším, co se ze zeleného idealismu se snaží dělat EU.

Už rok po našem vstupu do EU byl spuštěn na světě tehdy ojedinělý nástroj pro snižování emisí, Evropský systém pro obchodování s emisemi (European Union Emission Trading Scheme (dále jen EU ETS). Toto od roku 2005 až do letošního roku existovalo pouze v EU, Islandu, Lichtenštejnsku a Norsku. V ostatním světě nic takového neexistuje. Až v v tomto roce 2021 spustila Čína svůj ovšem národní systém emisních povolenek. Zdůrazňuji národní, to jest mimočínští spekulanti nemají do čínského ETS povolen vstup.

Původně to EU myslela dobře, tak jako ostatně všechno, jako nástroj pro lepší životní prostředí, ovšem postupně se toho zmocnili spekulanti, a s povolenkami začaly obchodovat různé subjekty, včetně finančních ústavů. Takže EU se chová přesně tak, jak to popisuje v perexu zmíněný ruský politik z doby Borise Jelcina, Viktor Černomyrdin. Dobré úmysly vedené ideologií, které se vlivem nedomyšlenosti zvrhnout v nepředstavitelný problém. A ten problém nastane pro naše občany v této nadcházející zimě.

Všechny průmyslové závody vypouštějící skleníkové plyny včetně elektráren, musí prokazovat, že mají na tyto emise povolenky. Kolik jich mohou mít, se každoročně snižuji v souladu s cíli EU na snižování skleníkových plynů. To samozřejmě zvyšuje cenu těchto povolenek, se kterými se obchoduje.

Problém je ten, že náklady na tyto povolenky platí spotřebitelé a to nejenom domácnosti, mnoho z nich bude uvrženo do platební neschopnosti, protože ceny energií budou tak vysoké, že zvláště důchodci a samoživitelky s dětmi na ně nedosáhnout. Náklady na EU ETS nesou také i podniky, které emise nevypouštějí. A tak se budou zdražovat základní potraviny včetně chleba a vlastně úplně všechno.

Nejvíc na tom budou biti občané z nových zemí EU, včetně ČR, protože ceny energií jsou liberalizované. Ovšem důchody a platy jsou u nás nepoměrně nižší než v Německu a jinde na západě.

Ironií osudu je, že my se svými jadernými elektrárnami jsme jedni z nejjistějších producentů elektrické energie a při tom naši občané z toho nemají žádný užitek.

Nová německá vláda, ve které jsou Zelení bude tlačit na ještě rychlejší dekarbonizaci. Zvyšování cen povolenek jí nebude vadit, protože podle názoru Zelených to bude tlak na zvyšování výroby elektrické energie z obnovitelných zdrojů.

Je to velice bezohledné k novým státům EU. Za naši v podstatě levně vyrobenou elektrickou energii platíme nehorázné ceny.

Jak to řešit? Už jsem o tom jednou psal. Je třeba vytvořit blok bývalých států Varšavské smlouvy. Jakousi velkou V 4. Západ se prostě k nám nesmí chovat jako ke koloniím. Musí mít ohled na těžkou situaci občanů bývalého východního bloku, kteří mají mnohdy 4 x nižší důchody a nepoměrně nižší platy za stejné výkony, než mají občané starých států EU.

V současné německé vládě není nikdo z důležitých ministrů z bývalé NDR. Kancléř, Olaf Scholz, je z Osnabrücku. Ministryně zahraničí za Zelené, Annalena Baerbocková, je z Hannoveru. To je ta, co tlačí dokonce na zastavení dostavby plynovodu z Ruska. Robert Habeck, další Zelený, je z Lübecku. Kdysi jsem někde napsal, když jsem viděl zlé karikatury Angely Merkelové, že ještě budeme se slzou v oku vzpomínat. Vyrůstala v Templinu v NDR. A co si budeme povídat, kdo nežil ve východním bloku, má nás pořád za jakési neposlušné děti, co ničemu nerozumí a na které není nutné brát ohled. Podle nich, můžeme být rádi, že nás vzali pod svá křídla. Že jejich firmy u nás vyrábějí stejně kvalitní zboží, jaké by vyráběly u nich, ovšem za čtvrtinové náklady, na to rádi zapomínají. Že kupujeme jejich dotované potraviny v jejich hypermarketech, to je také bezpředmětné. Že jejich banky jsou mnohdy ziskové pouze u nás, to je také vedlejší, že? A když se objeví někdo z nás, kdo změní vědu, lékařství či cokoliv podobného, tak se vždycky všichni diví, jak to je možné. To asi bude nějaká výjimka, že?

Zdůrazňuji, mám spoustu přátel v západní Evropě. Nejsem nějaký zapšklý antievropan. Ale musíme se umět bránit. Musíme se ozvat. A to bez větší síly a domluvy mezi všemi státy, na které energetická krize, vzniklá ze snů zelených idealistů dolehne s největší tíhou, nepůjde. A je dobře, že prezident Zeman je neoblomný co se týká nominanta na ministra zahraničí, který je ze stejné líhně, jako jsou němečtí Zelení. I nová vláda bude muset brát ohledy na občany. A z nějakého nesmyslného idealismu se ani nenajedí ani neohřejí. Designovaný předseda vlády Petr Fiala by na to měl myslet.

A nakonec něco pro odlehčení. Když nebudeme mít na elektřinu a topení, pořiďme si alespoň psa. Ten nás zahřeje. Přišel jsem na tento nápad z oblasti smutného humoru po přečtení skvělé knížky severočeského romanopisce Jiřího Švejdy „Pejsci, psi a lidé v mém životě“.

Autor je předseda Rozumných

Autor: Petr Hannig | pátek 10.12.2021 21:38 | karma článku: 48.27 | přečteno: 7869x

Další články blogera

Petr Hannig

Poslední papež se jim náhle nehodí.

Mnohdy jsem s jeho částečně liberálními názory nesouhlasil i když jsem byl silně osloven kouzlem jeho osobnosti v počátku jeho pontifikátu na Svatopetrském náměstí v Římě.

13.3.2024 v 18:07 | Karma článku: 46.09 | Přečteno: 3515 | Diskuse

Petr Hannig

I rohlík může v ústech zhořknout

„Od Rohlíku ani rohlík“, „Rohlík s Nutellou“ a podobná hesla zaplnila internet. Na sociálních sítích se objevují zprávy typu „Lidi ruší účty u firmy Rohlík.cz“ a mnoho dalších podobných postů.

21.2.2024 v 10:12 | Karma článku: 47.81 | Přečteno: 6949 | Diskuse

Petr Hannig

Vláda se snaží každý měsíc něčím novým naštvat seniory

Když už si senioři tak nějak zvykli, že jim byl důchod oproti očekávání zkrácen o zákonnou valorizaci, tak na ně vybalila vláda digitální velký technický průkaz.

24.1.2024 v 20:02 | Karma článku: 47.79 | Přečteno: 5682 | Diskuse

Petr Hannig

Pane prezidente, občanů se nikdo na vstup do NATO neptal

„Je to také příležitost připomenout si závazky, které jsme při vstupu do Aliance DOBROVOLNĚ přijali.“ To jsou slova z novoročního projevu Petra Pavla 2024.

4.1.2024 v 16:41 | Karma článku: 48.27 | Přečteno: 7079 | Diskuse

Další články z rubriky Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Ruský prezident vyhrál volby na celé čáře

Když jsem se vcelku povrchně v pátek a v sobotu díval na zpravodajství České televize, celkem mě to pobavilo. Ruským volbám se v ČT věnovali po svém - způsobem, který je pro ně obvyklý.

18.3.2024 v 15:04 | Karma článku: 30.70 | Přečteno: 808 | Diskuse

Jan Bartošek

Ruská volební ztuhlost

Člověk nemusí být ani politolog, ani nijak intenzivně sledovat dění v Rusku, aby odtušil, co se tam aktuálně děje a jak to v blízké budoucnosti, resp. dnes po uzavření volebních místností, dopadne.

17.3.2024 v 14:40 | Karma článku: 14.85 | Přečteno: 280 | Diskuse

Bernard Habenicht

Stádo splašených guvernantek II a spol.

Konečně dostala inflace na frak... .Revoluce na Slovensku ... Evropo, chceš zastavit vraždění na Ukrajině? Ano? Nezbývá tedy než plán C!... Alláh Vám pomůže... Lobbista polských nákupních středisek vysvětluje...

17.3.2024 v 11:53 | Karma článku: 7.12 | Přečteno: 115 | Diskuse

Daniela Kovářová

Anticikanismus jako nová politická korektnost

Národy mluví různými jazyky. Pro leckoho je to možná novinka, ale platí to už od dob Babylónské věže. A různé jazyky překvapivě používají pro různé významy různá slova.

17.3.2024 v 10:05 | Karma článku: 36.86 | Přečteno: 835 | Diskuse

Daniela Kovářová

Vše škodlivé pro naše děti

Alkohol, heroin, tabák, kokain, HHC a mnohé další nezdravosti před dětmi zamykáme a trestáme každého dospělého, který je prodává nebo dává dětem.

16.3.2024 v 9:37 | Karma článku: 27.03 | Přečteno: 520 | Diskuse
Počet článků 278 Celková karma 47.23 Průměrná čtenost 8332

předseda politické strany

ROZUMNÍ - za spravedlnost a životní jistoty 

Absolvent 1. střední umělecko - průmyslové školy v Turnově obor umělecký kovář, 2. Konzervatoř v Praze obory varhany dirigování a skladba, 3. Hudební akademie múzických umění obor skladba.

kandidát na prezidenta ČR 2018

Mgr. Petr Hannig nová fb stránka (page)

Twitter - @petr_hannig

Petr Hannig FAN KLUB

www.rozumni.net

http://www.petrhannig-rozumni.cz/

http://www.facebook.com/budmehrdi/

http://www.facebook.com/Rozumni2017/

Mé motto: Je třeba naslouchat, nejenom mluvit,

ale nikdy se nevzdat

 

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě nedávno dala definovat...