Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pištec z Hammeln aneb je PRO skutečně pro?

 Máme co činiti s nejtalentovanějším politikem od doby Václava Klause staršího v době po sametu. Nikdy jsem nezažil tak skvělý nástup do vrcholové politiky jako u Jindřicha Rajchla.

Postava Krysaře je inspirací pro mnoho uměleckých děl od středověku, až po současnost. Viktor Dyk (1877 – 1931) použil tento příběh ve své novele. Hammeln je imaginární hansovní město, které je sužováno velkou populací krys. Náhle se objeví ve městě neznámý, záhadný muž, který městské radě nabídne, že za úplatu krysy dostane z města ven.

     Má totiž čarovnou píšťalku a za slíbených 100 rýnských zlatých dosáhne toho, že se krysy opojené tóny záhadného hudebního nástroje, vydají za krysařem a město opustí.

    Lakomí a vychytralí radní však odměnu krysaři nevyplatí a on se jim pomstí tím, že svou píšťalkou vláká občany města Hammeln do propasti. Tolik středověk a Dykova novela.

    A teď k současnosti. Jindřich Rajchl je skutečně až zázračně obdařený řečník. Já jsem takového řečníka, který je nesmírně pohotový a dokáže porazit kdejakého reportéra K.O., nezažil. Je také skvělým stratégem, který vystihl dobu, tak jako málokdo. Srovnávám jej s Václavem Klausem. Jak v působení na lidi, tak v inteligenci. Jediní kdo se ještě mohli v naší historii rovnat Rajchlovi v ovládání lidí svým projevem, byli ještě i Miroslav Sládek, Miloš Zeman, Tomio Okamura a Miroslav Kalousek. Velice nesourodá společnost. Až na Okamuru a Kalouska, všichni měli tehdy velikou výhodu, že svou kariéru začínali v době, která bylo přímo určena pro změnu a na politické mapě naší země bylo ještě mnoho bílých míst. Když někoho napadá, že jsem vynechal Andreje Babiše v tomto odstavci, je to proto, že zde píšu o řečnických schopnostech těchto individualit.

    A teď k strategii. Zde se Jindřich Rajchl nejvíce podobá V. Klausovi staršímu. Václav Havel byl v podstatě iniciátorem Občanského fóra, na jehož půdě vyrostla Klausova popularita. Stal se předsedou OF (Havel, jako prezident v podstatě nemohl, protože chtěl být prezidentem všech a ne jenom členů OF). A nakonec na půdorysu OF založil Václav Klaus a jeho přátelé pravicovou Občanskou demokratickou stranu (ODS).  

    Významní levicoví členové OF však nebyli tolik pracovití jako V. Klaus, právě tak, jako je nyní pracovitý J. Rajchl, a jejich Občanské hnutí (OH) ve volbách propadlo.

     Jindřich Rajchl začal svou politickou kariéru v době pandemie covidu. Objevoval se na demonstracích proti tehdejší vládě Andreje Babiše a proti vládním restrikcím té doby. Stal se členem Trikolory, aby těsně před volbou předsedy odstoupil, či nebyl zvolen předsedou a odešel, nechť mi čtenář promine, nevím přesně jak to bylo. Velice strategicky si s přáteli uvědomil,  že je lépe stranu postavit tzv. na zelené louce a mít ji kompletně pod kontrolou. Pak byl hlavní postavou na akcích Ladislava Vrábela, který jej a jeho lidi vehementně podporoval. Tehdy bylo Václavské náměstí ještě plnější, než při letošních demonstracích, které se už rozhodl Rajchl dělat sám a pouze s akcentem na svou stranu PRO. Čili nejde vůbec o žádné spojování opozičních stran, jak se mylně domnívají mnozí účastníci demonstrací i když se na poslední demonstraci objevil J. Foldyna z SPD, což však nebylo při uvádění místopředsedou PRO Petrem Vackem vůbec řečeno. A ostatně Foldyna již v minulosti přestoupil z ČSSD do SPD, když to vypadalo, že se socialisté do Poslanecké sněmovny nedostanou. Nevidím mu do hlavy, ale co kdyby... Jisté je, že při současném mediálním okouzlení novou stranou a jejím lídrem a myšlenkami mnoha bývalých voličů SPD, že vlastně toto hnutí za dvě volební období ve sněmovně nic nedokázalo, a určité únavě z projevů T. Okamury, se příběh ČSSD může opakovat.

       Soucítím s mnohými účastníky demonstrací, kteří jsou drceni neschopností této vlády vytrhnout je z neustálého koloběhu nezaplacených složenek, zvyšující se inflace a dalších protilidových opatření. Lidé volají demisi, demisi. Lidé jsou ochotni nejenom vyjít do ulic, ale i zaplatit si jízdné třeba až z Ostravy. Bohužel pro tyto demonstranty a jejich víru, že snad vláda kvůli demonstracím odstoupí, mají demonstrace nulový efekt, i kdyby přišlo na demonstraci lidí mnohem víc. Snad jen to, že se při nich cítí v davu svých přátel v tu chvíli silní a svobodní, a všude kolem nich v tu chvíli proudí pozitivní energie. Ovšem obrovský hmatatelný výsledek mají tyto úspěšné demonstrace pro Jindřicha Rajchla, který si jimi stanovil svou cenu na politickém trhu. Někteří autoři komentářů dokonce píší, že si tyto účastníky demonstrací zprivatizoval.

     Strana PRO nikdy nezapomíná zdůrazňovat, že je pro zachování členství ČR v EU a je pro pevné spojenectví v euroatlantických strukturách NATO. Přemýšlel jsem, proč to vedení strany stále zdůrazňuje.

    A když jsem se dočetl na stránkách oficiálních médií, že jí posílají sponzorské dary i podnikatelé, kteří volili ODS, tak se mi rozsvítilo.

     Dav je nestálý a může se za rok dva od svých idolů odvrátit. Navíc mnozí z těch demonstrantů ani nechodí k volbám. Vzpomeňme na, sice ne tak velké, ale přece jenom spanilé jízdy Volného bloku. Mnozí z tehdejších nadšenců, kteří nyní určitě také chodí na současné demonstrace, nakonec, pokud šli volit, tak to tzv. hodili T. Okamurovi, aby jejich hlas nepropadl. Veškeré lidové změny narážejí na onu magickou hranici 5 % a myšlenku, která byla lidem politickými strukturami vmanipulována do hlavy, hlavně aby hlas nepropadl. Takže proto se už 33 let na politické scéně v podstatě nic neděje, a volby ovládají agentury svým výzkumem preferencí politických stran a hnutí.

     Ovšem, když PRO cílí i na voliče tzv. mlčící většiny, pro kterou je naprosto vyloučené vystoupit z EU i NATO, tak při popularitě svého lídra, kterou si vybudoval právě za pomocí demonstrantů, kteří jsou sice naopak pro vystoupení z EU a NATO, úspěch se může dostavit. I tito pravicoví voliči, kteří naopak od těch demonstrujících, žádné volby nevynechají, jsou vedeni myšlenkou, aby jejich hlas nepropadl. A když budou preference TOP 09 a STANu zoufale nízké a naopak ty pro PRO nadějně vysoké, tak při pozorném přečtení osobností vedení této strany (advokáti, vzdělanci) si řeknou, hodím to jim to. Mohla by to být dobrá koaliční partaj pro ODS a třeba i KDU-ČSL.

    Tím vysvětluji druhou část názvu a dodávám, choďte na demonstrace, třeba už kvůli tomu pocitu sounáležitosti a pozitivní energie, kterou cítíte navzájem. Ale nesmíte být zklamaní, že se žádný hmatatelný výsledek nedostaví, to jest, že vláda nepodá demisi. Uvažujte rozumně. Kdybyste tam (ve vládě) seděli, tak to ani nemůžete udělat kvůli těm poslancům za vaši stranu. Například lidovci nikdy za novodobé historie neměli v Poslanecké sněmovně tolik poslanců, jako nyní, 23. Každý předseda strany, který by vystoupením z vládnoucí koalice vlastně tyto poslance podrazil, by byl svou stranou zatracen. Čili číslo 108 je nejenom silné, ale ezoterici mi též dosvědčí, magické.

    Ještě jednou zdůrazňuji. Jindřich Rajchl je nejtalentovanější řečník a politik, kterého v současné době ČR má.

    A ještě dodám, že při pohledu na dnešní datum, 20. dubna, jsem rád, že takového brilantního řečníka nemá současné Německo.

Mgr. Petr Hannig, předseda strany ROZUMNÍ a bývalý prezidentský kandidát

Autor: Petr Hannig | čtvrtek 20.4.2023 15:16 | karma článku: 46,58 | přečteno: 5378x
  • Další články autora

Petr Hannig

Iveta – jak to bylo doopravdy

Díval jsem se na první díl minisérie Iveta. Protože jsem byl lektorem, v jehož skupině byla Iveta Bartošová, nemohu mlčet k nesmyslům, které se v tomto díle prezentovaly.

4.4.2024 v 12:12 | Karma: 48,09 | Přečteno: 13799x | Politická aréna - pro politiky

Petr Hannig

Nejistota ve všem

Shodou okolností jsem se díval na celou debatu Víta Rakušana ve Vyškově, protože jsem byl zvědavý na to, jestli se Ladislav Vrábel dostane k otázce. Dostal a dokonce více než jednou, protože měl doplňující otázky.

28.3.2024 v 15:04 | Karma: 46,03 | Přečteno: 3119x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Petr Hannig

Poslední papež se jim náhle nehodí.

Mnohdy jsem s jeho částečně liberálními názory nesouhlasil i když jsem byl silně osloven kouzlem jeho osobnosti v počátku jeho pontifikátu na Svatopetrském náměstí v Římě.

13.3.2024 v 18:07 | Karma: 46,73 | Přečteno: 4305x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Petr Hannig

I rohlík může v ústech zhořknout

„Od Rohlíku ani rohlík“, „Rohlík s Nutellou“ a podobná hesla zaplnila internet. Na sociálních sítích se objevují zprávy typu „Lidi ruší účty u firmy Rohlík.cz“ a mnoho dalších podobných postů.

21.2.2024 v 10:12 | Karma: 47,85 | Přečteno: 7194x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Petr Hannig

Vláda se snaží každý měsíc něčím novým naštvat seniory

Když už si senioři tak nějak zvykli, že jim byl důchod oproti očekávání zkrácen o zákonnou valorizaci, tak na ně vybalila vláda digitální velký technický průkaz.

24.1.2024 v 20:02 | Karma: 47,82 | Přečteno: 5816x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Langšádlová končí ve vládě. Méně podle šéfky TOP 09 myslela na prezentaci

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  14:28

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy jako ministryně pro vědu a výzkum. Jméno...

Ministerstvo vyčlenilo vakcíny pro těhotné. Válek apeluje na přeočkování dětí

25. dubna 2024  11:30,  aktualizováno  14:24

V Česku stále rapidně přibývá případů černého kašle. „Registrujeme 956 nových případů,“ řekla...

Trumpova bulvární odysea. Jeho věrní z něj dělali nadsamce, soupeře likvidovali

25. dubna 2024  14:10

Premium Aktuální soud s Donaldem Trumpem, ve kterém se propírají i jeho opakované zálety, je unikátní...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 280
  • Celková karma 47,18
  • Průměrná čtenost 8328x
předseda politické strany

ROZUMNÍ - za spravedlnost a životní jistoty 

Absolvent 1. střední umělecko - průmyslové školy v Turnově obor umělecký kovář, 2. Konzervatoř v Praze obory varhany dirigování a skladba, 3. Hudební akademie múzických umění obor skladba.

kandidát na prezidenta ČR 2018

Mgr. Petr Hannig nová fb stránka (page)

Twitter - @petr_hannig

Petr Hannig FAN KLUB

www.rozumni.net

http://www.petrhannig-rozumni.cz/

http://www.facebook.com/budmehrdi/

http://www.facebook.com/Rozumni2017/

Mé motto: Je třeba naslouchat, nejenom mluvit,

ale nikdy se nevzdat

 

Seznam rubrik