Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

dnes si lidé neuklízejí vúbec a ničím, jak ukázala poslední kalamita předminulý víkend, hanba

0 0
možnosti

P11e61t60r 39S92k28á50c79e11l

16. 12. 2023 8:55

Hned na začátku článku mne zaujala myšlenka pana Hanniga:

Tento článek měl být nepolitický, ale ono vlastně všechno je politika. Jelikož AI po nezbytných prvotních nákladech bude zlevňovat cenu práce, tak společnost musí vymyslet, jak živit tu novou masu nezaměstnaných lidí. Tak, jak je dosud zdaňována živá práce, tak by měl stát zdaňovat práci prováděnou AI.

Zdroj: https://hannig.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=810168

Recept jak zabezpečit novou masu lidí nám vzkazuje génius, kterého ještě nikdo ve vědě nepřekonal:

"Všichni víme, že volná hra hospodářských sil, neuspořádaný a bezuzdný hon

jedinců za majetkem a mocí už sám o sobě nevede ke snesitelnému řešení problému.

Je třeba jistého racionálního pořádku ve výrobě statků, v užívání pracovních sil

a v rozdělování vyrobeného zboží, abychom zabránili hrozivému vyřazování

produktivních sil lidské společnosti a ochuzování a zvlčilosti velkých skupin

obyvatelstva." » Albert Einstein.

1 0
možnosti
Foto

P47e47t75r 20H15a97n48n35i23g

16. 12. 2023 9:06

Vynikající komentář, děkuji. Albert Einstein předpokládal i to. AI je vlastně matematická záležitost

0 0
možnosti

Mám pocit, že pana Hanniga by bez problémů nahradilo i kladivo

0 3
možnosti

předpokládám, že vám umělá inteligence i uvaří z umělého abyste měli co žrát

0 0
možnosti

dobry sluha, ale zly pan. S tim, ze pro nektere skupiny lidi to muze byt sluha a pro jine pan

1 0
možnosti

Poprvé, co od pana Haniga čtu (nebo slyším) něco s čím v podstatě souhlasím. Kupodivu se nesnaží podsouvat nějaké politické agitky ale jen komentuje a dumá.

No já jsem si jistý, že i ty skladatele brzy AI strčí do kapsy. Už jsem slyšel fakt slušný věci a s tou komplikovaností a fantazií je to tak, že v poslední době AI na rozdíl od předpokladů svojí fantazií předčí lidi. Hudební AI je čím dál lepší. Problém je v tom, že se muzika moc ředí, takže je větší problém se ke kvalitním věcem dostat. To už se člověk musí probrodit moc velkou spoustou balastu a s AI to bude ještě mnohem těžší.

1 1
možnosti
Foto

Brodění (předvýběr) za Vás může také udělat AI.

0 0
možnosti
Foto

Opravdu »jeden PRASTARÝ národ« to má?

Vzpomínám si, že jsem se s tím – dnes už ovšem nadmíru okřídleným – úslovím »KAŽDÁ ZMĚNA JE K HORŠÍMU« setkal vůbec poprvé v knize amerického spisovatele Arthura Blocha »Murphy's Law, and Other Reasons Why Things Go WRONG!« – a přitom Američany jsem ani v nejzanícenějších snech svého hazardně amerikanofilského okouzlení v počátcích sovětské okupace Československa nepovažoval za »PRASTARÝ národ«.

A tak jsem zapátral ve vzpomínkách na první polovinu 70. let minulého století strávenou na katedře Dálného východu, zda se nějak takhle nebo podobně nevyjádřil třeba Konfucius ve svých 論語 nebo Lao-c' v nesmrtelném 道德經 – leč jsem si TAKŘKA jist, že nikoli.

A pro klid své bezvěrecké duše jsem se teď po mnoha letech mrknul dokonce i do zaprášené »Biblické konkordance«, avšak ani žádný PRASTARÝ Žid se v tomhle smyslu o změně nevyjádřil.

Mohu se ovšem i tak mýlit, vždyť mi už za dva páry měsíců bude 72 let – ano, blíží se po tuctu letech zase rok DRAKA!

Nevíte tedy někdo, jak se to s tou »KAŽDOU ZMĚNOU K HORŠÍMU« má doopravdy?

0 0
možnosti

Dobrý blog, karma. Jenom ta otázka rozhodně nestojí tak. zda je AI pomocník či vrah. AI je především pokročilá statistika, resp. pokročilé statistické rutinérství. Ano, na běžného člověka s jeho omezeným časem a jen nějakou kapacitou pozornosti to působí mimořádně impozantně. Navíc AI je tu s námi hodně dlouho, minimálně od doby, co existuje podnikový software. A způsobil snad podnikový software nadbytečnost ekonomů či účetních? No rozhodně ne, podívejte se do inzerátů, kolik jich neustále hledají. Samozřejmě nelze vyloučit, že se pokrok posunul tak, že jediným přijatelným kandidátem na pozici účetní je 22-tiletá prsatá blondýnka. Což je klidně možné, ale v takovém případě si ovšem tipuji, že AI je zcela bez šance, ji plnohodnotně nahradit.

2 0
možnosti

Řekl bych, že to je vážnější. Ať je to co je to, začíná to vážně být chytřejší než lidi.

1 0
možnosti

Ale jedna věc by mne, Petře, zajímala. Znáte nějaký AI program, který dokáže složit hudbu v nějakém konkrétním stylu, případně předělat krátkou melodii do toho definovaného stylu? Když jsem celkem nedávno takový hledal, nic moc použitelného jsem nenašel. Přišlo mi, že v oblasti hudby je AI zatím méně pokročilá než jinde.

0 0
možnosti
Foto

P73e86t21r 55H87a75n62n23i84g

12. 12. 2023 15:17

Myslím si, že hudba svázaný pravidly (renesance, barokní kontrapunkt) je přesně to, co by AI dokázala. Pouze dát čtyř taktový či osmi taktový motiv a AI by si s tím pohrála bez problémů. I Bachovy fugy- Nedokázala by Georga Fridricha Händla. Na to byl přílišný hudební a životní bouřlivák. A myslím, že by ani nedokázala mě, protože já jsem vždy vymýšlel něco nového (viz Město Er s dvanáctitónovou řadou 1970) nebo naopak mou symfonii s třemi syntezátory 1978. Také i ty Neposlušné tenisky žádný z amatérských skupin nedokáží zahrát tak jak by měly, protože ty verze jsou rytmicky komplikované (zpěv začíná pauzou - jak česká hymna) Vidím, že jste odborník, najděte si na youtube ty tenisky a rozpitvejte si je. Já zde pro ilustraci vložím mé Pláču z roku 1970 https://www.youtube.com/watch?v=fo4SpaWz22g Tak to by AI nesvedla. Změna taktů atd.

2 0
možnosti

Péťo, Vy jste myslitel. Ještě že Vás máme. Kdysi jsem byl na jedné Vaší show v jakémsi letním kině, kde kromě zpěváků i zpěvaček z Vaší stáje byly i striptérky. Jedna se jmenovala Sweet Suzi. Bylo to skoro jako ty Vaše hluboké myšlenky. Teším se na další!

0 0
možnosti

Je pěkné že pokročilá kultura má takový kladný ohlas u prostého lidu. Jen houšť.

3 0
možnosti
Foto

Umělá inteligence je součástí společnosti už delší dobu.

Generativní umělá inteligence dokázala svou všestrannost. Umělou inteligencí je ovšem řízeno a kontrolováno množství procesů.

Umělá inteligence má základy v matematické analýze. Masivní rozvoj začal už v době vývoje prvních počítačů.

Předpověď počasí je například také výsledkem umělé inteligence.

0 0
možnosti

J62a29n 64V51ě22r15n80ý

12. 12. 2023 8:59

Nejpoužívanější modely pro předpověď počasí jsou GFS a ECMWF. A v žádném připadě je nejde označit za výsledek strojového učení, nebo jako umělou inteligenci.

Obecně bych většinu numerických metod neoznačil za umělou inteligenci. To by potom umělá inteligence byl i koláčový graf v excelu.

3 0
možnosti
  • Počet článků 280
  • Celková karma 47,18
  • Průměrná čtenost 8328x
předseda politické strany

ROZUMNÍ - za spravedlnost a životní jistoty 

Absolvent 1. střední umělecko - průmyslové školy v Turnově obor umělecký kovář, 2. Konzervatoř v Praze obory varhany dirigování a skladba, 3. Hudební akademie múzických umění obor skladba.

kandidát na prezidenta ČR 2018

Mgr. Petr Hannig nová fb stránka (page)

Twitter - @petr_hannig

Petr Hannig FAN KLUB

www.rozumni.net

http://www.petrhannig-rozumni.cz/

http://www.facebook.com/budmehrdi/

http://www.facebook.com/Rozumni2017/

Mé motto: Je třeba naslouchat, nejenom mluvit,

ale nikdy se nevzdat

 

Seznam rubrik