Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dávejme peníze raději našim potřebným lidem

V neděli jsem v centru staré Prahy málem přehlédl velice smutný výjev. Prošel jsem kolem čistě oblečeného starého pána s deštníkem lehce pod osmdesátkou. Zaregistroval jsem nesměle se natahující ruku s otevřenou dlaní.

Žebral a bylo mu to velice nemilé. Styděl se za to. Samozřejmě, že jsem mu přispěl. Ten slušný pán, zřejmě neměl na jídlo a snad dokonce neměl ani kde bydlet. Byl to typ celoživotního subalterního úředníka či učitele, prostě někoho, kdo neměl možnost si během života našetřit na stáří. Nesrovnávejme tohoto pána s množstvím poměrně drzých a alkoholem páchnoucích individuí, které vám, zastoupí cestu a vehementně se almužny dožadují. Tento pán byl zcela jiný. Už jsem nedávno psal, že jsem viděl i paní s rozloženým nádobím na schodech k mostu. Také osoba, která určitě ne vlastní vinou přišla o střechu nad hlavou. V Praze je to tak jednoduché. Nájmy se zvyšují, důchody nestíhají pokrýt všechna vydání a exekuce za nezaplacení nájmu skončí veškeré naděje za klidné a důstojné stáří. Tito lidé potřebují naší pomoc. Byli celý život slušní, nenakradli si v období transformace, umřel jim třeba životní partner a z jednoho důchodu nedokáží zaplatit zvyšující se náklady na život.

     Ta pomoc není tak viditelná, jako přeprava rodin z Iráku do České republiky.

Proto mě velice naštvalo, jak ony křesťanské rodiny, které prchly do Německa, nebo se o to pokusily zneužily důvěru i práci lidí, kteří se jim snažili pomoci. Zneužili i ochotu našeho státu, pomoci jim jako skutečným uprchlíkům. Navíc lidem, kteří jim mnohdy ze svého osobně pomohli, se dostává odsuzování ze strany společnosti. Dva z nich osobně vzdáleně znám a jsou to velice vzácné osobnosti. Dan Drápal, pastor křesťanského společenství pomohl na počátku devadesátých let mému tehdy šestnáctiletému synovi, když mu umřela maminka a já ovdověl, najít správný směr života. S panem Salmanem Hassanem, Iráčanem, který je v ČR už řadu let odborníkem na informační technologie jsem se seznámil prostřednictvím špičkového endokrinologa prof. Ivana Šterzla. Je to smutné, že jejich úsilí přišlo vniveč a vrhlo stín na veškeré křesťany. Jenom podotýkám, že se ten stín většinou dotýká katolíků, kteří s tím ale neměli vůbec nic co do činění. Tuto akci organizovali tzv. evangelikálové, což jsou moderní křesťanské církve.

   Mimochodem, před mnoha lety jsem na tiskové konferenci, kterou uspořádal patriarcha syrské ortodoxní církve Řehoř III (na kterou nepřišel mimochodem nikdo z mainstreamových novinářů) po zničení historického aramejského města Maloula islamisty, které v té době podporovala EU i Obama, slyšel od tohoto moudrého kmeta názor, že by křesťané měli zůstávat s Sýrii, aby tak podpořili náboženskou různorodost syrské společnosti (což se určitě týká i Iráku).

    Můj názor je takový. V naší zemi je tolik potřebných lidí, že by se organizace zabývající se dobročinností měli zaměřit právě tímto směrem. Lidi z různých zemí, kteří u nás žijí přišli na vlastní pěst a museli se sami zorientovat. Nynější masová imigrace nic dobrého nepřinese. A v případě přijímání muslimského etnika přinese navíc nebezpečí a ohrožení života i těch, co se jim snaží pomoci. Terorista si nevybírá. Ten vraždí i konkrétní osoby, které se o něj starají a pomáhají mu, jak jsme zaznamenali ve Švédsku.

    Navíc jsem právě teď četl, že teroristé připravují letní útoky na pláže mimo jiné ve Francii. To jest právě v zemi, která jak sociálně tak společensky muslimům ze severu Afriky šla na ruku. Je mi jasné, že všechny nemůžeme házet do jednoho pytle, ale jak mám proboha rozpoznat, jestli je někdo s kakaovou pletí a plnovousem neškodný, či jestli náhodou nemá pod oděvem pás s výbušninou.

     V novinách jsem viděl gumový člun napěchovaný migranty, které právě zachraňuje loď mající chránit evropské námořní hranice a které posléze vysadí v jižní Itálii. Nebyla mezi nimi jediná žena, jediné dítě. Samí chlapíci v nejlepším bojovém věku, mnozí z nich s plnovousy. Já ač přesvědčený Evropan, který má přátele všude na kontinentu i za kanálem, začínám mít názor, že je načase přehodnotit naše členství v EU, které nám v současné době připravuje povinné kvóty pro tyto migranty. Asi by bylo lépe se domluvit s Poláky, Slováky a Maďary a udělat si takou mini EU rozumných. Zatím. Třeba se časem západní Evropa probudí ze sna. A pokud ne, tak budeme zase jezdit k Baltu a Balatonu. Alespoň tam nebudou na plážích nakladené miny.

Autor: Petr Hannig | úterý 19.4.2016 14:12 | karma článku: 45,85 | přečteno: 6357x
  • Další články autora

Petr Hannig

Iveta – jak to bylo doopravdy

Díval jsem se na první díl minisérie Iveta. Protože jsem byl lektorem, v jehož skupině byla Iveta Bartošová, nemohu mlčet k nesmyslům, které se v tomto díle prezentovaly.

4.4.2024 v 12:12 | Karma: 48,09 | Přečteno: 13779x | Politická aréna - pro politiky

Petr Hannig

Nejistota ve všem

Shodou okolností jsem se díval na celou debatu Víta Rakušana ve Vyškově, protože jsem byl zvědavý na to, jestli se Ladislav Vrábel dostane k otázce. Dostal a dokonce více než jednou, protože měl doplňující otázky.

28.3.2024 v 15:04 | Karma: 46,02 | Přečteno: 3114x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Petr Hannig

Poslední papež se jim náhle nehodí.

Mnohdy jsem s jeho částečně liberálními názory nesouhlasil i když jsem byl silně osloven kouzlem jeho osobnosti v počátku jeho pontifikátu na Svatopetrském náměstí v Římě.

13.3.2024 v 18:07 | Karma: 46,73 | Přečteno: 4303x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Petr Hannig

I rohlík může v ústech zhořknout

„Od Rohlíku ani rohlík“, „Rohlík s Nutellou“ a podobná hesla zaplnila internet. Na sociálních sítích se objevují zprávy typu „Lidi ruší účty u firmy Rohlík.cz“ a mnoho dalších podobných postů.

21.2.2024 v 10:12 | Karma: 47,85 | Přečteno: 7193x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Petr Hannig

Vláda se snaží každý měsíc něčím novým naštvat seniory

Když už si senioři tak nějak zvykli, že jim byl důchod oproti očekávání zkrácen o zákonnou valorizaci, tak na ně vybalila vláda digitální velký technický průkaz.

24.1.2024 v 20:02 | Karma: 47,82 | Přečteno: 5816x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  12:30

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Ve vaně mi spí cizí muž, nejde vzbudit, volal na policii zoufalý majitel domu

24. dubna 2024  12:29

Policisté na Havlíčkobrodsku vyšetřují neobvyklý případ. Do domu v Úsobí se v úterý večer...

Naučená omluva, bez upřímné lítosti. Za pokus o vraždu dívky dostal Ukrajinec 19 let

24. dubna 2024,  aktualizováno  12:27

Krajský soud v Plzni odsoudil na devatenáct let Ukrajince Viktora Veselovského, který se loni v...

Svobodu se lidovci snažili dostat pryč ze strany, teď kauzu odkládají

24. dubna 2024  12:20

Lidovecká snaha vystrnadit ze strany jednoho ze svých nejznámějších poliků, bývalého šéfa strany a...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 280
  • Celková karma 47,17
  • Průměrná čtenost 8328x
předseda politické strany

ROZUMNÍ - za spravedlnost a životní jistoty 

Absolvent 1. střední umělecko - průmyslové školy v Turnově obor umělecký kovář, 2. Konzervatoř v Praze obory varhany dirigování a skladba, 3. Hudební akademie múzických umění obor skladba.

kandidát na prezidenta ČR 2018

Mgr. Petr Hannig nová fb stránka (page)

Twitter - @petr_hannig

Petr Hannig FAN KLUB

www.rozumni.net

http://www.petrhannig-rozumni.cz/

http://www.facebook.com/budmehrdi/

http://www.facebook.com/Rozumni2017/

Mé motto: Je třeba naslouchat, nejenom mluvit,

ale nikdy se nevzdat

 

Seznam rubrik