Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Lepší chudý ale živý, než bohatý mrtvý

V médiích zuří boj mezi obhájci zdraví občanů ČR a těmi, kdo si myslí, že ekonomický propad v důsledku omezení, je vážnějším faktem, než zdraví a životy občanů.

Jenom několik čísel potvrzujících to, že jsme v ČR zvolili správnou cestu. Nemá cenu vyjmenovávat počet nakažených, neboť to záleží na počtu testovaných. Důležité je číslo, jak si stát a jeho zdravotnický systém, včetně systému ochrany obyvatel vládními nařízeními, omezující různá práva občanů, s nákazou poradil. Dnešního dne máme právě díky aktuálním reakcím vládních týmů (jednoho vedeným J. Hamáčkem a druhého vedeným R. Prymulou) pouze 227 mrtvých. Zatímco Belgie, která má přibližně stejný počet obyvatel má víc než 7300 mrtvých.

  S těmito čísly je spojeno i populární vystoupení senátora Žaloudíka, které požívá velké obliby mezi lidmi, že na rakovinu umírá v ČR denně víc lidí než na Covid-19 za celou koronavirovou dobu. Pan senátor, jinak významný onkolog, ví přece ten prostý fakt, že rakovina není infekčním onemocněním, snad mimo karcinom děložního čípku. Nejsem onkolog, ale rozdíl mezi rakovinou a Covidem-19 je snad jasný. Kdyby totiž nebyla ona drastická opatření vlády, tak by u nás čísla zemřelých v souvislosti s koronavirem byla x násobně vyšší.

  Jsem přesvědčeným zastáncem co nejdelšího prodlužování nouzového stavu, při soustavném rozvolňování všech omezení. To znamená při nouzovém stavu i obnovu vyučování všech dětí, aby si už konečně mohli odpočinout rodiče a děti neztratily pocit povinností a nezlenivěly na neúnosnou míru. Také se jim stýská po spolužácích. Samozřejmě je to risk, ale právě nouzový stav umožňuje okamžité korekce (to co ti, co hledají za každou cenu něco špatného na řešeních koronakrize, vládě nejvíce vyčítají, takzvané rychlé obraty). Devizou našeho národa je schopnost improvizace. A záhadný vir prostě neumožňuje nalajnování předem schválených opatření. Je třeba se rozhodovat z hodiny na hodinu.

 Jsem i pro postupné otevírání všech provozoven, restaurací, kaváren, kadeřnictví, masáží (také už máte ztuhlý krk z věčného „čumění“ do počítače a nemožnosti zajít si na masáž šíje a zad?), kin, koncertů i pro seniory (stále mladý osmdesátník Pepíček Zíma a 92 letá, stále aktivní Yvetta Simonová už se těší na své publikum – snad jsem našim legendám nepřidal, nebo naopak neubral léta), ale i pro mladé publikum jejich Kryštofy, Chinaski, Argemy, Miraie atd. I těžké rockery, kteří dokáží být zodpovědní, když je třeba být zodpovědný, příznivce skupiny Ortel a dalších kapel Visací zámek a pod. (už je dnes všechny neznám), jejichž plakáty člověk vídal cestou po vlastech českých, moravských a slezských. Samozřejmě fandové Jarka Nohavici, Vlasty Redla, skupiny Fleret, festivalu Porta, ti všichni se těší na své miláčky a oni zase na své publikum. Však to také znám.

  To vše při zachování nouzového stavu, aby bylo možno okamžitě zdravotnicky reagovat. Aby byla zachována možnost improvizace. Nouzový stav by umožnil nevpustit na naše území zahraniční kapely z vysoce promořených zemí GB, USA, B, I, NL. Však naši muzikanti potřebují také nějaké honoráře. A lidé přijdou i na festivaly, kde budou hrát jenom naše kapely, neboť se jim stýská po pospolitosti za zvuků hudby. Umožnil by i to, že by byl zákaz takových festivalů, kde se konzumují drogy a je předpoklad, že účastníci nebudou respektovat zdravotní omezení a Covid-19 by se na takových srocení lidí nekontrolovaně a velice nebezpečně šířil.

   Naopak umožnil festivaly, které spíše fungují jako pohlazení, jako např. Benátská noc, a kde je určitý předpoklad, že návštěvníci budou respektovat zdravotnická nařízení a omezení.

  Včera Poslanecká sněmovna prodloužila nouzový stav do 17. května. Je to kratší doba, než vláda chtěla (25.5). Ale zaplaťpánbu a KSČM, že umožnila svým návrhem alespoň toto. Takové ty návrhy o 7 dní (SPD), a 10 dní od stran demokratického bloku (nevím už přesně kolik dní jaká strana navrhovala) byly čiré nesmysly a umožnily by zase celý den planých a drahých parlamentních diskuzí při další žádosti vlády o prodloužení.

  Hodně lidí nebere zhoubný COVID-19 jako ohrožení. Mladí lidé a lidé v produktivním věku se domnívají, že nemoc kosí jenom staré a přestárlé občany a tudíž mnohdy bezohledně nerespektují nařízení a doporučení vlády a jejích týmů. Ale pozor! Na novinkách se včera objevila zpráva, že v Anglii postihuje záhadná nemoc, podobná té, jakou je Covid-19, děti. Na Seznamu už jsem to nenašel, ale zde je odkaz na jiný server: https://koronavirus.eu/v-britanii-roste-pocet-deti-s-neznamou-nakazou/

    Pamatujete si, jak se nám v Evropě jevil koronavirus tak vzdálený, když se objevil v Číně? Odborníci se nemohou dohodnout zda-li je to věc přirozená, či uměle vyrobená. Ale to teď neřeším. I kdyby to vyvíjely nějaké laboratoře za podpory bohatých sponzorů, stejně fakt, že je zamořen celý svět nezměníme a neexistuje žádný Norimberský proces, který by mohl původce této pandemie trestně postihnout.

    Takže, opatrnosti nezbývá. Máme však jedno poučení. Svět se nemůže neustále vyvíjet ve směru stálého zvyšování HDP, stálého ekonomického růstu. Všimli jste si, jak se pročistil vzduch?

Nemusíme si vždy ukusovat větší a větší sousta z koláče. Lepší je být chudý ale živý, než bohatý a nenávratně mrtvý. Uskromněme se, nerozšiřujme neustále svá ekonomická teritoria. Vždyť život i při různých omezeních je krásný. Vše je krásné, když máme krásu v srdci.

Mgr. Petr Hannig, předseda Rozumných

Autor: Petr Hannig | středa 29.4.2020 13:36 | karma článku: 48,54 | přečteno: 10154x
  • Další články autora

Petr Hannig

Iveta – jak to bylo doopravdy

Díval jsem se na první díl minisérie Iveta. Protože jsem byl lektorem, v jehož skupině byla Iveta Bartošová, nemohu mlčet k nesmyslům, které se v tomto díle prezentovaly.

4.4.2024 v 12:12 | Karma: 48,09 | Přečteno: 13799x | Politická aréna - pro politiky

Petr Hannig

Nejistota ve všem

Shodou okolností jsem se díval na celou debatu Víta Rakušana ve Vyškově, protože jsem byl zvědavý na to, jestli se Ladislav Vrábel dostane k otázce. Dostal a dokonce více než jednou, protože měl doplňující otázky.

28.3.2024 v 15:04 | Karma: 46,03 | Přečteno: 3119x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Petr Hannig

Poslední papež se jim náhle nehodí.

Mnohdy jsem s jeho částečně liberálními názory nesouhlasil i když jsem byl silně osloven kouzlem jeho osobnosti v počátku jeho pontifikátu na Svatopetrském náměstí v Římě.

13.3.2024 v 18:07 | Karma: 46,73 | Přečteno: 4305x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Petr Hannig

I rohlík může v ústech zhořknout

„Od Rohlíku ani rohlík“, „Rohlík s Nutellou“ a podobná hesla zaplnila internet. Na sociálních sítích se objevují zprávy typu „Lidi ruší účty u firmy Rohlík.cz“ a mnoho dalších podobných postů.

21.2.2024 v 10:12 | Karma: 47,85 | Přečteno: 7194x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Petr Hannig

Vláda se snaží každý měsíc něčím novým naštvat seniory

Když už si senioři tak nějak zvykli, že jim byl důchod oproti očekávání zkrácen o zákonnou valorizaci, tak na ně vybalila vláda digitální velký technický průkaz.

24.1.2024 v 20:02 | Karma: 47,82 | Přečteno: 5816x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Ministerstvo vyčlenilo vakcíny pro těhotné. Válek apeluje na přeočkování dětí

25. dubna 2024  11:30,  aktualizováno  13:09

Přímý přenos V Česku stále rapidně přibývá případů černého kašle. „Registrujeme 956 nových případů černého...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  13:05

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Za vraždu a pokus o další hrozí muži výjimečný trest, podle policie chystal i třetí

25. dubna 2024  13:05

Jednoho člověka pobodal, dalšího nechal uhořet v domě, který úmyslně zapálil, viní kriminalisté od...

Rakety ATACMS jsou stěžejní, ale Rusové se mohli připravit, míní analytici

25. dubna 2024  11:30,  aktualizováno  13:03

Rakety dlouhého doletu ATACMS, které USA poskytly Ukrajině, by mohly oslabit ruskou logistiku a...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 280
  • Celková karma 47,18
  • Průměrná čtenost 8328x
předseda politické strany

ROZUMNÍ - za spravedlnost a životní jistoty 

Absolvent 1. střední umělecko - průmyslové školy v Turnově obor umělecký kovář, 2. Konzervatoř v Praze obory varhany dirigování a skladba, 3. Hudební akademie múzických umění obor skladba.

kandidát na prezidenta ČR 2018

Mgr. Petr Hannig nová fb stránka (page)

Twitter - @petr_hannig

Petr Hannig FAN KLUB

www.rozumni.net

http://www.petrhannig-rozumni.cz/

http://www.facebook.com/budmehrdi/

http://www.facebook.com/Rozumni2017/

Mé motto: Je třeba naslouchat, nejenom mluvit,

ale nikdy se nevzdat

 

Seznam rubrik